Op dinsdag 10 december 2024 vond de jaarlijkse ODISSEI Conference plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Deze conferentie bracht een diverse gemeenschap van sociale wetenschappers samen om te discussiëren over data, methoden, infrastructuur, ethiek en theoretische ontwikkelingen binnen digitaal en computationeel onderzoek.

De dag begon met een panelsessie onder leiding van moderator Pearl Dykstra, voorzitter van het ODISSEI Management Board en hoogleraar Empirische Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De panelleden – Claes de Vreese (UvA), Susan van den Braak (WODC), Valérie Pattyn (Leiden University), Verena Seibel (Utrecht University) en Jacqueline Mout (OCW) – bespraken de rol van de ODISSEI-infrastructuur in beleidsgericht onderzoek. Centraal stonden vragen over de stappen die nodig zijn om de ambities van ODISSEI verder te verwezenlijken.

De ODISSEI Facilities Flashtalks boden een dynamisch overzicht van belangrijke faciliteiten binnen ODISSEI. In vijf minuten werden tools en platforms gepresenteerd die onderzoekers ondersteunen, zoals het Secure ANalysis Network (SANE) door Ahmad Hesam en het SoDa-team onder leiding van Erik-Jan van Kesteren. Deze sessies boden het publiek een beknopt maar krachtig inzicht in de beschikbare hulpmiddelen.

Tijdens de pauzes konden deelnemers de stands van de ODISSEI Marketplace bezoeken. Hier waren organisaties zoals Centerdata met het LISS panel, DANS, het CBS en het Netherlands eScience Center aanwezig. Daarnaast werden 58 wetenschappelijke posters tentoongesteld, met onderwerpen die varieerden van data-analysetechnieken en modellering tot gedrags- en sociale wetenschappen.

Daarna volgden drie parallelle sessies met een breed scala aan presentaties. De onderwerpen omvatten onder andere data donatie, beleidsgericht onderzoek en FAIR practices, waardoor deelnemers een programma konden kiezen dat aansloot bij hun interesses.

Een hoogtepunt van de dag was dat de posterprijs en de Predicting Fertility Benchmark Challenge Award werden uitgereikt. De Predicting Fertility Benchmark Challenge Award ging naar Hanzhang Ren (Stanford University) en Emily M. Cantrell (Princeton University) met hun onderzoek: How to Expect When They’re Expecting: Strategies for Improving Fertility Predictions in Survey and Register Data. Ook werd Pearl Dykstra, wie aftreedt als voorzitter van het ODISSEI Management Board, in het zonnetje gezet door haar opvolger Daniel Oberski.

Het programma werd afgesloten met een keynote van Nobelprijswinnaar Guido Imbens (Stanford University). In zijn presentatie benadrukte hij het belang van gegeneraliseerde experimenten binnen de moderne economie. Hij besprak hoe deze experimenten causale effecten met grote betrouwbaarheid kunnen schatten, zelfs in complexe omgevingen. Ook introduceerde hij nieuwe experimentele ontwerpen voor online platforms en marktplaatsen, waarmee hij de deelnemers van de conferentie inspireerde tot verdere discussie tijdens de afsluitende borrel.