Sinds kort beschikbaar (juni 2018)

CentERdata

TiU Verkiezingsonderzoek

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 heeft CentERdata, met financiering van Data Science Center Tilburg, het stemgedrag van de Nederlandse bevolking onderzocht. Het ging om een wetenschappelijk experiment waarbij een alternatieve methode van peilen werd onderzocht. In totaal kregen 3.500 mensen 8 weken lang elke week een vragenlijst voorgelegd. Panelleden werd gevraagd om per partij aan te geven hoe groot de kans was dat ze op die partij zouden gaan stemmen. Bij de berekening van de voorspelde zetelverdeling werd ook rekening gehouden met kiezers die nog niet zeker wisten óf ze zouden gaan stemmen. Het databestand Tilburg Election Study 2017 is beschikbaar via LISS Data Archive.

lissdata.nl

Ook sinds kort beschikbaar

Studies LISS panel
 • Bellemare, C.; Kroger, S.; Sarr, I., november 2016, Decision 2016
 • Bresser, J. de; Soest, A. van, januari 2017 t/m april 2017, Tilburg Election Study 2017
 • Buser, T.; Oosterbeek, H., maart 2017, Willingness to compete
 • CentERdata, november 2017 – december 2017, Health – Wave 10
 • CentERdata, oktober 2017 – november 2017, Social Integration and Leisure – Wave 10
 • CentERdata, augustus 2017 – september 2017, Religion and Ethnicity – Wave 10
 • CentERdata, september 2016 – oktober 2016, Family and Household – Wave 9
 • CentERdata, januari 2016 t/m december 2016, Initial Questionnaire – 2016
 • Elshout, M.; Giesen, R. van, april 2017, VWS Behavioral Choices of the Insured
 • Fouarge, D., februari 2017, On lifelong learning 2017
 • Knoef, M., december 2014, Expectations about Old-Age Income
 • Regt, S. de, maart 2017, Commemorating in heterogeneous societies

Deze bestanden zijn kosteloos beschikbaar via lissdata.nl

Verkiezingsbord Utrecht
foto ANP

DANS

Data-publicatie interlinking 

NARCIS, dé nationale portal voor wie informatie zoekt over wetenschappers en hun werk, geeft nu ook een overzicht van de onderzoeksdata in de data repositories van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht. Zo is samen met de Radboud Universiteit gewerkt aan het linken van de onderzoeksdata met relevante publicaties, om de data veel meer in context te tonen. Een goed voorbeeld hiervan is de dataset Migranten als Mediators (narcis.nl/dataset/ RecordID/oai%3Arepository.ubn.ru.nl%3A2066%2F173004) waar vanuit de data wordt verwezen naar een proefschrift en andere boekdelen. NARCIS legt vervolgens zelf de link vanaf de publicatie naar de data. Van de Universiteit Utrecht zijn nu veertien open datasets in NARCIS terug te vinden. Datasets zijn voorzien van ORCID’s en ISNI’s (oftewel auteurs-identifiers) en ook informatie over de financiering van het onderzoek is aanwezig. Heeft u vragen over de datasets in NARCIS of wilt u ook dat uw repository met datasets (of publicaties) wordt geharvest, dan kunt u terecht bij Chris Baars, functioneel beheerder/informatiekundige bij DANS. 

narcis.nl

Ook sinds kort beschikbaar

De volgende datasets zijn open access beschikbaar via het online archiveringssysteem EASY van DANS:

Via easy.dans.knaw.nl zijn deze bestanden beschikbaar.