Op donderdag 29 maart organiseerde het LCRDM in het Muntgebouw te Utrecht, hun eerste fysieke netwerkdag van 2022. RDM-specialisten uit heel Nederland konden deze middag meerdere presentaties of break-out sessies bijwonen. Daarnaast kon men weer eens ouderwets netwerken en live met elkaar het gesprek aangaan.
Het ochtendprogramma begon met twee voorbeelden van FAIR-principes: ‘The Maastricht Study’ en ‘UNLOCK Microbial Potential’ uit Wageningen. Daarna presenteerden Marta Teperek (TU Delft) en Maria Cruz (NWO) hun visie op de bestaande scheiding tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel en de (ongewenste) gevolgen hiervan. Zo zijn de mogelijkheden voor financiering niet hetzelfde en zijn er beperkingen in het begeleiden van studenten en wetenschappers. Daarnaast zijn er ook verschillen in groeimogelijkheden en salaris. Teperek en Cruz pleitten voor verandering van het systeem om samenwerking te stimuleren.
In de middag werden er break-out sessies georganiseerd waarbij onder andere Kim Ferguson (DANS) een lezing gaf over het gebruik van toegankelijkheidscheckers. Deze helpen om bijvoorbeeld presentaties in programma’s zoals PowerPoint toegankelijker te maken. In andere break-out sessies werd onder meer gesproken over het gebruik van de ReproHack Hub, tekst-mining, de toekomst van PIDs en ondersteuning voor onderzoekssoftware management.
De dag werd afgesloten met een vooruitblik op de toekomst van het LCRDM en de keynote ‘de rol van kunstmatige intelligentie in het lab en in de maatschappij’ door Stefan Leijnen (University of AppliedSciences Utrecht).
De slides van de LCRDM netwerkdag zijn beschikbaar op de website van het LCRDM.