Op 1 september organiseerde het Nationaal Programma Open Science (NPOS) voor de tweede keer het Nederlandse Open Science Festival. Het uitverkochte event trok 300 bezoekers naar de VU in Amsterdam waaronder onderzoekers, service providers en beleidsmakers. Wie zijn ticket niet op tijd had besteld kon het plenaire gedeelde via de live stream volgen.
Vanaf half 10 stroomden de bezoekers binnen om vervolgens in een van zeven pre-festival workshops de dag te beginnen. Deelnemers konden discussiëren over de ontwikkelingen rondom pre-prints en pre-registratie van onderzoek, Diamond Open Access, of een sessie bijwonen over de EOSC en FAIR data. Ook het gebruik van synthetische data om gevoelige data toegankelijk te maken werd besproken.

Credits: Pim Rusch

Tijdens de lunch konden mensen netwerken en bij een van de vele stands praten met de Nederlandse service providers. Naast DANS waren bijvoorbeeld ook het eScience Center en de Open Science Community aanwezig.
Na de lunch werd het Festival officieel geopend door Jeroen Geurts (Rector VU) en Hilde van Wijngaarden (Directeur Universiteits­bibliotheek VU) waarna het publiek zich weer kon verdelen over diverse parallele sessies. Deelnemers konden leren over software management en programmeer skills, discussies bijwonen over de implementatie van FAIR, citizen sciences, en community building. Ook lanceerde ODISSEI de ODISSEI Portal in een van de parallelle workshops (zie pagina 1).

Credits: Pim Rusch

Het hoogtepunt van het festival was de uitreiking van de Open Science Awards door Robbert Dijkgraaf (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Vijf projecten die zich kenmerken door hun maatschappelijke relevantie en een directe samenwerking van de onderzoeksdoelgroep werden met deze prijs geëerd. Een van de projecten richt zich op een historische databank van Curaçao en Suriname en de betrokkenen van het onderzoek werden via een live verbinding naar de zaal in Amsterdam gehaald.
Na afloop werd er nog veel genetwerkt tijdens de borrel die een gezellige afsluiting vormde van een geslaagde dag waarin een gevoel van gemeenschap steeds sterk aanwezig was.

Meer informatie over het festival is beschikbaar op https://opensciencefestival.nl