Op woensdag 12 juni organiseerde het NPSO weer haar jaarlijkse lezingen dag. Ditmaal vond het plaats bij het Sociaal en Cultureel Planbureau in Den Haag. Het thema van dit jaar was  ‘Non-respons en lastig bereikbare groepen’.

Tijdens deze dag werd er onder andere stilgestaan bij bij non-respons. Non-responders zijn personen die wel aan onderzoek kunnen meedoen, maar ervoor kiezen dit niet te doen. Als non-respons selectief is en bepaalde groepen doen minder goed mee, dan kan dit voor vertekening van uitkomsten zorgen en dit is een groot probleem in (survey)onderzoek. Tijdens de NSPO dag werden verschillende presentaties gegeven over dit onderwerp door experts vanuit verschillende universiteiten en onderzoeksbureau. In de presentaties en workshops kwamen onder de oorzaken van non-respons in het LISS panel aan bod. Ook verschillende oplossingen voor non-respons werken besproken, bijvoorbeeld het gebruik van doelgroepenbenadering en veldsubstitutie.

Non-respons gaat hand in hand met de inspanningen die onderzoekers plegen om lastig bereikbare groepen aan onderzoek te laten meedoen. Ook hier werd tijdens de presentaties aandacht aan besteed. Er kwam bijvoorbeeld aan bod hoe we vragenlijsten anders kunnen inrichten en verbeteren om bepaalde groepen beter te bereiken.

Meer weten over NPSO?

Het NPSO wil iedereen in Nederland en Vlaanderen samenbrengen die zich bezig houdt met de methodologie van het uitvoeren van grootschalig sociaal-wetenschappelijk onderzoek onder de bevolking. Onderzoekers kunnen afkomstig zijn uit de overheid, de universiteiten en andere onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Vanaf 2008 organiseert het NPSO een vaste, jaarlijkse lezingendag over specifieke thema’s en meerdere keren per jaar een middag over een specifiek onderwerp. Al deze bijeenkomsten zijn gratis voor deelnemers, en worden gesponsord door de instituten die vertegenwoordigd zijn in het NPSO

Voor aankomende evenementen, zie de website van het NPSO: https://www.npso.net/