Als er één ding duidelijk werd tijdens de afsluitende CLARIAH-conferentie op 13 juni, is dat het project CLARIAH-Plus weliswaar is afgerond, maar de CLARIAH-gemeenschap nog altijd volop bruist. Een bont gezelschap van interdisciplinaire onderzoekers, afkomstig van universiteiten, onderzoeksinstituten en erfgoedinstellingen, woonde de bijeenkomst in Leiden bij.
In de ochtend werden zij geïnformeerd over de resultaten van CLARIAH-Plus. Deze presentaties besloegen zowel algemene onderwerpen als taalkunde, trainingen en educatie, als ook specifieke tools die zijn ontwikkeld, zoals Tools2Data en de CLARIAH Media Suite. Ook presenteerden drie CLARIAH-research fellows de bevindingen van hun onderzoeken, waarbij ze gebruik hadden gemaakt van de CLARIAH-onderzoeksinfrastructuur.
Het middagprogramma was interactiever van aard, met paneldiscussies, Q&A’s, break out-sessies en workshops. Tijdens de plenaire paneldiscussie werd de toekomst van CLARIAH besproken, met aandacht voor betrokkenheid van de gemeenschap, SSHOC-NL en NDE. Deze onderwerpen zullen ook hoog op de agenda staan van de nieuwe CLARIAH consortium-organisatie, die aan het eind van de conferentie officieel gelanceerd werd.
Na deze interactieve discussie kozen de aanwezigen voor een van twee break out-rooms. De eerste, ‘Data Showcasing National Infrastructure Projects’, focuste op hoe onderzoekers in een veilige onderzoeksomgeving kunnen werken met gevoelige data, zoals posts op sociale media of medische gegevens. De tweede break out-room heette ‘Towards FAIRy Data’ en draaide om het gebruik van uniforme standaarden waarmee geesteswetenschappelijke data FAIR wordt beheerd, en dus Findable, Accessible, Interoperable en Reusable is.
De CLARIAH-conferentie werd afgesloten met een ‘Connections and Collaborations Fair’, waar dertig onderzoekers hun werk presenteerden via posters en interactieve demo’s. Hier vond weer volop nieuwe, cross-disciplinaire uitwisseling plaats, waarmee de toekomst van CLARIAH weer verder bestendigd werd.