Historische ontwikkeling van steden in kaart

Om de historische ontwikkeling van Nederlandse steden beter te begrijpen, verruilt stadsgeograaf Antoine Peris een paar maanden de tech­nische universiteit voor de nationale bibliotheek.

Jaarlijks nodigt de KB jonge, beloftevolle onderzoekers uit om in de bibliotheek met behulp van digitale technieken een vraagstuk naar keuze te lijf te gaan. Van de samenwerking profiteert zowel de onderzoeker als de bibliotheek: de onderzoeker krijgt hulp van programmeurs en collectiespecialisten, de KB leert van de wensen en methoden van de onderzoeker om zo collecties en dienstverlening te kunnen verbeteren. Bestaande of speciaal ontwikkelde tools die daarbij hun diensten bewijzen, worden opgenomen in het KB Research Lab zodat ook andere onderzoekers ze kunnen gebruiken en eventueel uitbreiden. Peris studeerde in Parijs en promoveert aan de TU Delft bij de sectie Urban en Regional Research in the Architecture and the Built Environment van de faculteit Bouwkunde. Hij is de eerste geograaf die bij de KB als researcher-in-residence aan de slag gaat:

Peris: “De huidige technieken en online krantenarchieven zoals Delpher zorgen voor onderzoek op grotere schaal en langere periode.”
foto Christel Swarttouw-Hofmeijer

Netwerken

“Ik ben stadsgeograaf en doe onderzoek naar stedelijke systemen. Ik ben geïnteresseerd in de netwerken die steden met elkaar verbinden en tot systemen organiseren. In mijn vakgebied wordt de centrale rol van informatie voor het proces van verstedelijking vaak benadrukt. Om te kunnen beslissen of je naar een andere plaats zal reizen of niet is kennis over de risico’s en mogelijk­heden vooraf immers noodzakelijk. Informatie is echter immaterieel en daarmee moeilijk te traceren.” Peris meent daar iets op gevonden te hebben. “Kranten vormen een interessante proxy. Vóór de opkomst van digitale media vormden ze de ruggengraat van de informatieverspreiding.”

Niet de eerste

“Mijn twee belangrijkste onderzoeksvragen zijn: welke steden werden vroeger het vaakst genoemd in de verschillende kranten in Nederland en welk beeld had men van die steden? Ik ben niet de eerste die zulke vragen stelt of naar die data kijkt, maar voorheen was het ondoenbaar om dit type onderzoek op grote schaal uit te voeren. De huidige computermogelijkheden en de grote historische krantenarchieven, zoals Delpher, brengen daar verandering in. We kunnen nu onderzoek doen op een veel grotere schaal en hebben de beschikking over data over een lange periode. Voor onderzoek naar steden is dat cruciaal, want steden worden over het algemeen niet op één dag gebouwd.”

www.kb.nl/nieuws/2017/kb-researchers-in-residence-2018-bekend