Digital Humanities 2018: Puentes/Bridges

Deze zomer werd het jaarlijkse grote Digital Humanities-congres in Mexico City georganiseerd. In de hoop culturele, sociale en geesteswetenschappelijke bruggenbouw tussen onderzoekers van over de hele wereld te stimuleren, was het gastland voor het eerst een Latijns-Amerikaans land. Met dezelfde intentie wierp men een extra taalbarrière op door het congres officieel tweetalig (Engels en Spaans) te maken.

De openingslezing werd gehouden door Janet Chávez Santiago, Mexicaans taalkundige gespecialiseerd in het Zapoteeks, een van de oudste nog gesproken talen in Mexico. In haar introductie van Chávez Santiago herinnerde Elisabeth Burr de aanwezigen eraan hoe op het web tijdens de eerste jaren alleen plaats was voor het Engels of hooguit andere talen in het Latijnse alfabet. Chávez Santiago onderzoekt nu hoe digitale media ingezet kunnen worden voor en door sprekers van inheemse talen. Zo werkt ze samen met sprekers van het Zapoteeks aan een online woordenboek van de taal.

In haar slotlezing deed Schuyler Esprit verslag van de gevolgen van de klimaatverandering voor de Caraïben. Esprit is oprichtster en directeur van het Create Caribbean Research Institute, het eerste Digital Humanities-lab op de Engelstalige Caraïben. Ze verhaalde over de vernietigende passage van orkaan Maria in 2017, hoe dit het lab verwoestte en het eiland Dominica ontwrichtte. Tegenwoordig onderzoekt ze met haar studenten hoe wetenschap en kunst met digitale middelen een gemeenschap die de tol van de klimaatverandering betaalt kan bijstaan.

Deze editie zou de boeken in kunnen gaan als het jaar waarin de toepassing van 3D-technieken in de humaniora in een stroomversnelling kwam.

Benieuwd wat het volgend jaar brengt? Noteer alvast 9 tot en met 12 juli 2019 in de agenda. Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht.

dh2018.adho.org