Gehoord & Bijgewoond: ODISSEI workshop Integrating Microdata with Geospatial Approaches

Onderzoek met CBS-microdata biedt veel mogelijkheden voor interessant onderzoek, maar wat zijn de mogelijkheden voor geo-analyses met CBS microdata? Dat is waar de ODISSEI workshop van 22 april over ging.

Door: Eva Heitbrink

Tijdens de meeting werden de mogelijkheden voor geo-analyses met CBS microdata verkend. Credits: Daria from TaskArmy.nl via Unsplash.

De middag begon met een introductie van geo-analyse door Marco Helbich (UU), die zelf onderzoek doet naar de invloed van omgevingsfactoren op mentale gezondheid met behulp van CBS microdata gekoppeld aan gps-data. Wat onderzoek met geo-data aantrekkelijk maakt, vertelt Helbich, is dat, vooral in Nederland, er vele geografische datasets gratis te gebruiken zijn. Deze datasets, gecombineerd met CBS microdata, kunnen voor de sociale wetenschappen nieuw en belangrijk onderzoek teweeg brengen.

Hierna presenteerde Hilde van Oirschot (CBS) en Deirdre Bosch (CBS) over de mogelijkheden van CBS microdata, de geografische datasets die CBS zelf beschikbaar heeft, en hoe met deze data aan de slag te gaan. Bij deze datasets blijft de bescherming van privacy de hoogste prioriteit voor CBS. Geografische datasets met daarin gebieden met weinig datapunten zijn dan ook niet beschikbaar.

Tijdens het volgende deel van de middag presenteerden onderzoekers hun projecten uitgevoerd met CBS microdata en geografische data. Als eerst presenteerde Bastian Rave­steijn (EUR) zijn Kansenkaart-­project, waarin Ravesteijn en zijn team met gepseudonimiseerde data van CBS de plek waarin mensen opgroeien verbindt aan hun huidige socio-economische status. Zo kan men op de kaart zien dat mensen die opgroeien in een relatief arm huishouden, nu vaak ook een lagere socio-economische status hebben. Na Ravesteijn presenteerde Nienke Boderie (Erasmus MC) haar project Do neighbourhoods affect health?, waarin zij en haar team onderzoeken of de buurt waarin iemand woont effect heeft op zijn of haar (mentale) gezondheid. Hiervoor kijkt het team naar verhuisbewegingen binnen Rotterdam en gezondheidsgegevens, waarvoor zij gebruik maken van gepseudonimiseerde CBS microdata. De middag sloot af met break-out rooms waarin de aanwezigen vragen konden stellen aan de presentatoren, onder andere over hun eigen ideeën voor onderzoek met microdata en geo-analyse.

Lees hier meer over ODISSEI.