Gehoord en Bijgewoond: NPSO-lezingenmiddag over onzekerheden

Op 6 mei organiseerde het Nederlandstalig platform voor survey-­onderzoek (NPSO) een digitale lezingenmiddag over de presentatie van onzekerheden.

De middag trok zo’n 120 deel­nemers en werd geopend door journalist Sanne Blauw. Als Correspondent Ontcijferen en in ‘Het beste verkochte boek ooit’ helpt Blauw het algemeen publiek om cijfers in de juiste context te plaatsen. Op deze bijeenkomst presenteerde zij haar visie op onzekerheid. Volgens Blauw worden we tijdens een pandemie continue geconfronteerd met onvolledige kennis en kunnen dit soort complexe problemen moeilijk juist worden ingeschat. Blauw citeert onderzoek naar het voorspellen van uitkomsten en pleit voor het durven twijfelen. Onzekerheden erkennen, jezelf bewust worden van je eigen vooroordelen en het veranderen van mening, leiden volgens haar tot de beste uitkomsten.

Edwin de Jonge, methodoloog bij het CBS, benadrukt dat onzekerheden een essentieel onderdeel zijn van onderzoek. Aan de hand van twee voorbeelden toont De Jonge hoe onzekerheden gepresenteerd kunnen worden. Ook benadrukt hij het belang van communicatie. “We denken vaak dat mensen betrouwbaarheidsintervallen niet kunnen begrijpen maar uit onderzoek blijk dat ook leken onzekerheden best goed kunnen interpreteren.”

De laatste presentatie door Marko Roos van het CBS ging verder in op de mogelijkheden van visualisaties. Roos en zijn team kregen in hun onderzoek naar mobiliteit te maken met grote hoeveelheden data. Door verplaatsingen tussen steden samen te vatten in zogenaamde ‘donutmaps’ kon het team van Roos op een slimme manier meer informatie weergeven door minder data te tonen.
De namiddag werd afgerond met een discussie rondom een aantal stellingen. De sprekers waren het eens dat het op de juiste manier communiceren over onzekerheden kan helpen om het begrip ervan te vergrootten. “Bij het weerbericht vinden we het ook niet meer gek als iemand zegt dat er morgen 80% kans is op regen”.


Lees meer op de website van het NPSO.