Gehoord en bijgewoond: ODISSEI Community Conference

Op 18 november 2021 vond de ODISSEI Community Conference plaats voor deelnemers van ODISSEI en andere geïnteresseerden in computationele sociale wetenschappen. Het programma bood hen, online en op locatie, de gelegenheid om gebruikers en bouwers van ODISSEI te ontmoeten en onderzoeksideeën uit te wisselen. Door: Godelieve de Wijer.


Credits: MG Fotografie (Michel Groen)

Na opening door ODISSEI’s wetenschappelijk directeur Pearl Dykstra vond de presentatie van keynote spreker Frank Pijpers (CBS en UvA) plaats, waarin hij het belang van connecties tussen personen en connecties tussen ondernemingen voor de nationale statistiek toelichtte. Na de presentatie van Pijpers ging het programma verder met drie interactieve sessies. In de eerste sessie werden verscheidene onderzoeksprojecten van deelnemers van ODISSEI besproken. Marike Knoef (LU), Frank Takes (LU en POPNET) en Bastian Ravesteijn (EUR en KansenKaart.nl) presenteerden innovaties in onderzoek die onder andere mogelijk zijn gemaakt door de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC), LISS Panel data of de nieuwe onderzoeksinfrastructuur POPNET.

In de tweede sessie stond databeveiliging in Open Science centraal. Bas van der Klaauw (VU) en Erik-Jan van Kesteren (UU en SoDa) bespraken met respondent Melanie Imming (Imming Impact) de problematiek van het delen van onderzoeksresultaten die in een beveiligde omgeving zijn bevonden. De sprekers discussieerden over nieuwe mogelijkheden om onderzoek in de sociale wetenschappen meer FAIR te maken. De laatste sessie richtte zich op de relatie tussen de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen, specifiek over het linken van grote datasets in deze velden. Sprekers Rick Mourits (RU) en Richard Zijdeman (IISG) bespraken met respondent Suze Zijlstra (ODIS­­SEI) hoe de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen niet alleen bij gelegenheid overlappen, maar zelfs elkaars onderzoek zouden kunnen ondersteunen en versterken. 

Er is de mogelijkheid om de conferentie online terug te zien.