Nieuwe, gratis online cursus EOSC Synergy

Hoe werkt Open Science? Wat is FAIR-data en waarom is dit belangrijk? De nieuwe online cursus ‘Bringing synergy to research and data management in Europe’ helpt geïnteresseerden verder op weg. Door: Linas Čepinskas.

Onlangs heeft DANS in samenwerking met partners van het EOSC Synergy-­project een inleidende cursus over Open Science, de European Open Science Cloud (EOSC) en FAIR data ontwikkeld. De acht modules bevatten video’s, quizzen en praktijk­gerichte opdrachten, opgesteld door professionals, bedoeld om geïnteresseerden op weg te helpen met inno­vatieve diensten en benaderingen voor het beheer van onderzoeksgegevens om Open Science en FAIR-data te faciliteren. 

In de cursus wordt ingegaan op de voordelen van Open Science. Credits: Gaelen Pinnock, wikimedia.org/wiki/File:UCT_RDM_Why-Open-Science.png

Basisbegrip 

Onderzoekers, studenten, trainers en data professionals die op zoek zijn naar inleidend lesmateriaal kunnen deze cursus op hun eigen tempo volgen. Aan het einde van de cursus hebben ze een basisbegrip van Open Science en de European Open Science Cloud, en zijn ze bekend met de belangrijkste concepten, praktische tools en best practices voor FAIR-data en datamanagement. 

Flexibel leren 

De cursus is opgedeeld in verschillende modules die los van elkaar bestudeerd kunnen worden. Het duurt gemiddeld 30 minuten om een module te voltooien. Wie de gehele cursus wil volgen zal er zo’n vier uur aan besteden.

Open materialen 

De inhoud van de cursus is beschikbaar onder een open licentie en kan zo gedeeld en hergebruikt worden. Iedereen is uitgenodigd om eventuele opmerkingen, vragen of suggesties via de cursuswebsite te delen.