Onlangs werd op de Innovatiedag, georganiseerd door het Nederlands Platform voor Survey Onderzoek (NPSO), de innovatieprijs uitgereikt. Negen getalenteerde jonge onderzoekers dongen mee naar deze felbegeerde, prestigieuze prijs.

De winnaar werd Mark Dekker. Hij onderzocht hoe geavanceerde databronnen kunnen worden ingezet om informatie over de verspreiding van corona te verzamelen.

De kandidaten zijn vooral promovendi, postdocs en ‘early-career’ onderzoekers op het gebied van survey methodologie. Dat is breder dan de naam doet vermoeden en betreft ook de inzet van bestaande bronnen zoals registraties en nieuwe bronnen zoals Big Data en sensoren. Dit jaar kwamen de inzendingen van universiteiten in Leuven, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Maastricht en Utrecht, waarbij de laatste vier een samenwerking betrof met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderwerpen waren divers; van Big Data, het invullen van ontbrekende waarden (imputeren) tot het gebruik van alcohol naar seksualiteit.

Na het presenteren van hun werk, werd de prijs toegekend aan Mark Dekker voor het ontwerpen van een model om interventies tijdens de eerste coronagolf te evalueren. Dekker en zijn collega-onderzoekers hebben de eerste coronagolf in Nederland heel gedetailleerd nagebootst in een model, waardoor het mogelijk is het effect van verschillende interventies te onderzoeken. Daarbij stond de vraag hoe geavanceerde databronnen gebruikt kunnen worden om informatie over de verspreiding van corona te krijgen, centraal.

Na het presenteren van hun werk, werd de prijs toegekend aan Mark Dekker voor het ontwerpen van een model om interventies tijdens de eerste coronagolf te evalueren. Dekker en zijn collega-onderzoekers hebben de eerste coronagolf in Nederland heel gedetailleerd nagebootst in een model, waardoor het mogelijk is het effect van verschillende interventies te onderzoeken. Daarbij stond de vraag hoe geavanceerde databronnen gebruikt kunnen worden om informatie over de verspreiding van corona te krijgen, centraal.

Meer informatie over het NPSO is te vinden op: www.npso.net

Mark Dekker Foto: Sjoerd van der Hucht Fotografie