Op 29 november 2022 organiseerden het Nationaal Programma Open Science (NPOS) en Research Data Netherlands (RDNL) de FAIR Data Day 2022. Deze succesvolle eerste editie was gericht op de voordelen van hergebruik van onderzoeksdata. Er waren praktijkcases, interessante keynotes en leerzame workshops. De Dutch Data Prize werd uitgereikt en Dr. Peter Doorn, oprichter van DANS, ontving een koninklijke onderscheiding.

Door: Ricarda Braukmann en Samantha Willemsen

De dag begon met een keynote van Shalini Kurapati (co-founder Clear­box AI) die een pleidooi hield voor het gebruik van synthetische data voor kunstmatige intelligentie modellen. Daarna nam de dagvoorzitter Barry Fitzgerald (BW Science) de bezoekers mee in verschillende stellingen rondom het thema van de dag: ‘Reusing Data to Advance Science’. Het werd vrolijk inter­actief toen het publiek zijn standpunt op papieren vliegtuigen de zaal in kon sturen.

Daarna was het tijd om te netwerken en de diepte in te gaan in de verschillende workshops. Er kon worden gediscussieerd over open educational resources en geospatial metadata. Ook was er aandacht voor het FAIR maken van data en het beleid rondom gevoelige data. 

De tweede keynote van het evenement werd gehouden door de winnaar van de Dutch Data Prize 2020. Nadia Bloemendaal (Vrije Universiteit Amsterdam en Columbia University) vertelde over haar STORM-dataset, waarin risico’s op tropische cyclonen worden gemodelleerd, en die voor veel verschillende doeleinden en modellen wordt hergebruikt.

Na deze inspirerende keynote was het tijd voor het laatste en feestelijke onderdeel van de dag: de uitreiking van de Dutch Data Prize. Hiervoor was Peter Doorn uitgenodigd die, als toenmalig directeur van DANS, de Data Prize in 2010 in het leven heeft geroepen.

Nog voordat de prijswinnaars van de Dutch Data Prize naar voren konden komen werd Peter Doorn ge­­ëerd met een koninklijke onderscheiding. Carla Breuer, burgemees­ter van zijn woonplaats Voorhout (gemeente Teylingen) benoemde hem tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange bijdrage aan de ontwikkeling in het datalandschap binnen de geesteswetenschappen.

De feestelijke stemming werd compleet met de benoeming van de winnaars van de Dutch Data Prize door juryvoorzitter Caroline Visser (NWO). In de categorie Life Sciences & Health won Duong Vu en haar team met de dataset DNA barcodes for fungal identification. Uit de Natural & Engineering Sciences categorie werd het team rondom de dataset Materials in Paintings (MIP): An interdisciplinary dataset for perception, art history, and computer vision tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Social Sciences &  Humanities won het YOUth onderzoek en werd de prijs ontvangen door de projectmanager Coosje Veldkamp en haar teamleden. 

Lees meer op de website van RDNL.