Van 21 tot 25 augustus 2023 vond in Rotterdam het IFLA World Library and Information Congress plaats. De IFLA Art Library Section organiseerde samen met de Rijks- ­museum Research Library een eigen satellietconferentie op 17 en 18 augustus, met op 19 augustus de mogelijkheid om verschillende bibliotheken in Den Haag (o.a. RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), Amsterdam (o.a. Stedelijk Museum) of Antwerpen (o.a. KMSKA) te bezoeken.

Het thema van de conferentie was Big Ideas, Challenging Questions. Collega’s op het gebied van kunstbibliotheken (en aanverwanten) van over de hele wereld kwamen samen om te praten over de toekomst van cultureel erfgoed – en in het bijzonder kunst en visuele informatie. Enkele van de belangrijkste gespreksonderwerpen waren: Linked Open Data, Collection as Data, samenwerking op Europese en wereldwijde schaal en het aantrekken van jonge mensen naar het werkveld van kunstbibliotheken.

Beide dagen begonnen met inspirerende keynotes. Sally Chambers (bestuurslid van DARIAH, Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) sprak over ‘The Art of Interconnection: Integrating Art, Visual Cultures and Artistic Practices into Digital Research Infrastructures’. Met de nadruk op internationale (Europese) samenwerking en Collection as Data. Tamar Evangelestia-Dougherty’s keynote was getiteld ‘Art Libraries are Everything Everywhere all at Once’. Ze sprak onder andere over de uitdagingen als directeur van de onlangs samengevoegde Smithsonian Libraries and Archives en het belang van kunstbibliotheken als geheel.

Daarnaast was er gelegenheid om het museum te bezoeken en gesprekken te voeren met internationale collega’s en boekverkopers.