Op 29 november 2023 organiseerde de NPSO (Nederlandstalig platform voor Survey Onderzoek) haar tweejaarlijkse Innovatiedag. Deze 6e editie vond plaats bij het CBS in Den Haag.

Tijdens de Innovatie dag presenteerden 14 PhD studenten uit Nederland en België hun onderzoek. De onderzoeksonderwerpen die aan bod kwamen waren divers. Zo werd er gepresenteerd over non-probability samples, synthetische data, het laten doneren van verzamelde gegevensdata, verschillende push-to-smart-strategieën en nog veel meer. Een slotlezing werd gegeven door Joost Kappelhof, hoofd methodologie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

PhD studente Inge Wolf (Amsterdam UMC) won met haar presentatie over haar onderzoek de NPSO innovatieprijs. In haar onderzoek maakt Wolf gebruik van beweegmeters om fysieke activiteit te meten. Dit deed ze onder andere in het LISS panel van Centerdata.

Meer weten over NPSO?

Het NPSO wil iedereen in Nederland en Vlaanderen samenbrengen die zich bezighoudt met de methodologie van het uitvoeren van grootschalig sociaal-wetenschappelijk onderzoek onder de bevolking. Onderzoekers kunnen afkomstig zijn uit overheden, universiteiten en andere onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven.

Vanaf 2008 organiseert het NPSO een vaste, jaarlijkse lezingendag over specifieke thema’s en meerdere keren per jaar een middag over een specifiek onderwerp. Al deze bijeenkomsten zijn gratis voor deelnemers, en worden gesponsord door de instituten die vertegenwoordigd zijn in het NPSO.

Voor aankomende evenementen, zie de website van het NPSO: https://www.npso.net/