In 2024 wordt de Dutch Data Prize voor de achtste keer uitgereikt aan een individu of een team dat onderzoeksdata FAIR maakt. De prijs is een waardevolle erkenning voor de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data.

De Dutch Data Prize (voorheen Nederlandse Dataprijs) is onderdeel van Research Data Nederland (RDNL), een consortium bestaande uit 4TU.ResearchData, DANS, Health-RI en SURF, en wordt sinds 2010 om de twee jaar uitgereikt in drie domeinen: Social Science and Humanities, Natural and Engineering Sciences en Life Sciences and Health Science.

Tot en met half augustus is het mogelijk om een eigen dataset te nomineren of een dataset die door een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Dit kan via de website van RDNL (www.researchdata.nl). Aan de hand van criteria bepaalt een zevenkoppige jury – een voorzitter en twee juryleden per domein – welke drie datasets per domein – in totaal negen – het halen tot de finale. Op 17 oktober presenteren de negen finalisten hun pitch, gevolgd door de prijsuitreiking. Het evenement vindt plaats in combinatie met de FAIR-IMPACT National Roadshow. Deze twee versterken elkaar door hun focus op FAIR. Waar tijdens de roadshow sprekers de laatste ontwikkelingen op dit vlak presenteren en er workshops worden gegeven hoe dit toe te passen in de praktijk, heeft de awardshow de focus op de uitvoering van het principe. 

Maarten Marx is één van de eerste winnaars van de Nederlandse Dataprijs, die zijn tijd ver vooruit was met het FAIR maken van data. Meedoen aan de Dutch Data Prize was voor Marx een controle of de FAIR principes goed waren toegepast. “Door jezelf op te geven, moet je een aantal zaken controleren en dat is ook meteen een check op je werk. Ik vond dat al heel waardevol.” Het FAIR principe is iets waar hij als informaticus vanaf het begin af aan al het nut van inzag. “Het argument dat het veel werk is, vind ik te verwaarlozen. Natuurlijk is het meer werk, maar het levert de wetenschap echt iets op. Je weet nooit waar jouw data later voor gebruikt kan worden. Zo hebben de notulen van het Europees Parlement ervoor gezorgd dat we nu vertaalmachines hebben.” Marx motiveert daarom iedereen om de tijd te investeren om data FAIR te maken: “Als het bij de bron meteen goed wordt aangepakt, kost het weinig tijd en is het van onschatbare waarde.”

Naast de award en de erkenning is er prijzengeld om data meer FAIR te maken en hergebruik van data aan te moedigen. De winnaars kunnen hiermee bijvoorbeeld een symposium organiseren of hun data online beter toegankelijk maken. Op de website www.researchdata.nl is alle informatie te vinden over hoe een dataset te nomineren. Meer informatie over de FAIR-IMPACT National Roadshow is te vinden op https://fair-impact.eu