In opdracht van het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft de HAN University of Applied Sciences (HAN) onderzocht hoe sport en bewegen bijdragen aan ons welzijn, met als uitgangspunt dat oorzaak-gevolgrelaties duidelijk aangetoond moesten worden. Hiervoor maakte de HAN gebruik van 10 jaar aan data van de LISS core studies en achtergrondgegevens uit het LISS data archive.

De resultaten laten zien dat (meer) sporten over het algemeen leidt tot een hoger welzijn. Een uur sporten per week zorgt voor een gemiddelde toename van 0,02 punt op een schaal van 1-10 in welzijn. Om deze toename tastbaar te maken, is er in het onderzoek gebruikgemaakt van de compensatiemethode. Deze methode zet de impact van sport en bewegen op ons welzijn af tegen het benodigde inkomen dat dezelfde winst in gevoel van welzijn oplevert. De resultaten laat zien dat een uur sporten per week zorgt voor evenveel welzijn als € 245 extra inkomen per maand. 

Meer informatie over dit onderzoek is hier te vinden op deze website. Meer informatie over het LISS data archive staat op deze website.