Liederenbank en DINED winnaars Dataprijs 2014

De Nederlandse Dataprijs voor het toegankelijk maken en delen van onderzoeksdata gaat dit jaar naar de Nederlandse Liederenbank en DINED.

Op 24 oktober jl. werd voor de derde keer de Nederlandse Dataprijs uitgereikt. € 7.500, een beeld en een diner voor de onderzoeksgroep, met die prijzenpot gingen de Nederlandse Liederenbank (winnaar Dataprijs humaniora en sociale wetenschappen) en DINED (winnaar Dataprijs exacte en technische wetenschappen) naar huis.

Nog lang niet klaar

“We zijn heel erg blij met de Dataprijs!”, vertelt Martine de Bruin, lid van het projectteam van de Nederlandse Liederenbank. “De jury noemt onze database een ‘grote aanwinst voor zowel het Nederlands academisch als cultureel erfgoed’. Dat is een bevestiging dat we op het goede spoor zitten. Het prijzengeld besteden we aan onze melodieënzoekmachine. Hiermee zijn beschreven melodieën te vergelijken en kunnen titelloze of gevarieerde melodieën worden geïdentificeerd. En daarvoor is veel data nodig. Het prijzengeld besteden aan een pilotproject lijkt ons een goede voorbereiding op een grotere subsidieaanvraag. Maar misschien wordt het ook nog iets anders. Er zijn nog zoveel verrijkingen en verdiepingen mogelijk: de Liederenbank is nog lang niet klaar!” Juryvoorzitter prof. Kees Aarts: “In de praktijk wordt de databank al door veel wetenschappers binnen de digital humanities gebruikt voor literair-, muziek-, godsdienst-, algemeen historisch en etnologisch onderzoek. Ook journalisten, musici en middelbare scholieren gebruiken de databank veel. Deze goed gestructureerde databank is daarom een grote aanwinst voor zowel het Nederlands academisch als cultureel erfgoed.”

Begrijpelijke data

Ook Johan Molenbroek en Marijke Dekker, de mensen achter DINED, zijn verrast en blij: “Ons doel is altijd geweest om onbegrijpelijke data begrijpelijk te maken. En dat lukt: met onze interactieve tool wordt de variatie in de afmetingen van het menselijk lichaam duidelijk, zonder dat de gebruiker veel kennis over anatomie en statistiek nodig heeft. Naast studenten gebruiken ook bedrijven en ziekenhuizen onze database. De vele vragen geven steeds weer aanleiding om verbeteringen aan te brengen en nieuwe data toe te voegen, zoals menselijke krachten. Onze faculteit Industrieel Ontwerpen van de TUDelft stelt ons steeds weer in de gelegenheid om het benodigde programmeerwerk door een student assistent te laten uitvoeren. En door het winnen van de Dataprijs kunnen we nu ook een paar grotere, al langer gewenste verbeterslagen maken.”

Prof. Louis Grijp (Meertens Instituut) ontving de Dataprijs voor de Nederlandse Liederenbank, een database van 170.000 Nederlandse liederen van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Ir. Marijke Dekker is namens dr.ir. Johan Molenbroek (TU Delft) voor DINED aanwezig, een database met meetgegevens over de variatie van menselijke vorm en afmetingen
Foto Annemiek van der Kuil

Uitnodigend en innovatief

Juryvoorzitter prof. Karel Luyben benadrukte namens de andere juryleden de praktische kanten en de mooie interface van DINED. “De dataset is heel praktisch opgebouwd waardoor het maatschappelijk nut groot is. Het innovatieve karakter van de set zal veel wetenschappers uitnodigen voor verder onderzoek. Door veel aandacht te schenken aan zowel de verzameling, beschrijving en het beschikbaar stellen van de set, is deze voor een groot publiek zeer toegankelijk.”

Meer datasets

Naast de winnaars waren vier andere datasets genomineerd. Al zijn deze datasets niet bekroond, alle inzendingen waren mooie en inspirerende voorbeelden van het toegankelijk maken en delen van onderzoeksdata. Initiatiefnemer Research Data Netherlands is voornemens over twee jaar de prijs weer uit te reiken.

liederenbank.nl
dined.io.tudelft.nl
researchdata.nl