EASY toont zoekresultaten op de kaart

Het vinden van relevante archeologische datasets in het archiefsysteem van DANS is onlangs vereenvoudigd. Zoekresultaten worden op een kaart geprojecteerd.

Via EASY, het archiefsysteem van DANS, zijn duizenden rapporten en grotere datasets van opgravingenuit de Nederlandse archeologie beschikbaar gesteld. Het zoeksysteem om deze data inzichtelijk te maken is eerder dit jaar uitgebreid met een kaartmodule.

Metadataveld

Stel dat een student onderzoek doet naar de archeologie van de binnenstad van Utrecht. Dan kan hij rechtstreeks zoeken op de tekst ‘Utrecht’, maar dat geeft te veel irrelevante datasets: de student is immers niet geïnteresseerd in een dataset over Kuinre, waarin melding wordt gemaakt van ‘de bisschop van Utrecht’. Beter kan hij gericht zoeken via advanced search in het metadataveld ‘coverage’. Maar een dergelijke zoekopdracht naar ‘Utrecht’ geeft nog steeds veel meer dan enkel de datasets van projecten in de stad Utrecht: de zoekresultaten bevatten álle datasets uit de gehele provincie. Dit zijn meer dan 1500 resultaten, waarin hij de datasets die specifiek over de binnenstad gaan niet zomaar kan terugvinden.
Onlangs is EASY daarom uitgebreid met een hulpmiddel dat het zoeken een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maakt: zoekresultaten worden nu op een kaart geprojecteerd. Het archiefsysteem geeft in eerste instantie de zoekresultaten in de vertrouwde lijst weer. Daar­boven kan de gebruiker schakelen tussen de weergave van de treffers in een lijst of op de kaart.
Op deze manier komt de gebruiker snel bij de relevante resultaten. In eerste instantie toont EASY agglomeraties van resultaten. Bij inzoomen worden deze steeds nader verfijnd, totdat enkele resultaten worden gepresenteerd. Zo kan op de binnenstad van Utrecht worden ingezoomd, waardoor een gedetailleerd beeld ontstaat van de exacte locaties van de archeologische vindplaatsen in deze stad. Dit beeld kan vervolgens aangescherpt worden met aanvullende browse-opties en zoekopdrachten. De onderzoeker kan bijvoorbeeld op complextype en datering filteren en zo de zoek­resultaten voor een specifiek gebied verder sorteren.

Opgraving op het Vredenburg in Utrecht in het najaar van 2007 foto Projectorganisatie Stationsgebied en BAAC bv

Verrijking

Momenteel gebruikt EASY voor de kaartweergave de Rijksdriehoeks­coördinaten. De meeste archeo­logische datasets bevatten deze metadata, vandaar dat deze functionaliteit nu met name een verrijking biedt voor de archeologie. De kaartmodule is echter ook geschikt voor andere soorten datasets met een plaatsbepaling, ongeacht de discipline of het gebruikte meetsysteem. Deze uitbreiding van EASY is tot stand gekomen dankzij de steun van het Europese project ARIADNE (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe).
easy.dans.knaw.nl