CESSDA biedt nieuwe online tool

CESSDA ERIC, het consortium van Europese sociaalwetenschappelijke onderzoeksdata-archieven, stelt met de Expert Tour Guide een schat aan informatie over goed datamanagement online beschikbaar.

Veel Europese sociaalwetenschappelijke data-archieven organiseren al jaren datamanagementworkshops voor onderzoekers. Elf archieven hebben hun bestaande kennis gebundeld en voor iedereen beschikbaar gesteld in één online training. Handig voor zowel wetenschappers, financiers en beleidsmakers die onderzoeksdata steeds meer FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) willen maken. 
In de training zijn alle stappen van het onderzoeksproces te volgen: de planning van een project, het organiseren van de dataverzameling, het verwerken van gegevens en het archiveren en publiceren van onderzoeksdata. Elke stap is voorzien van uitleg en datamanagementtips, verrijkt met visualisaties, voorbeelden en extra informatie. Hoe organiseer ik mijn data op een logische manier? Hoe ga ik om met gevoelige data? Waar sla ik mijn data het beste op? Hoe kan ik mijn data delen met anderen? Al deze en andere vragen komen aan bod.

Elf archieven hebben hun bestaande kennis gebundeld en voor iedereen beschikbaar gesteld in één online-training, de Expert Tour Guide. credits Verbeeldingskr8

Input van onderzoekers

Ellen Leenarts, werkzaam bij DANS en projectleider van de Expert Tour Guide: “Een training moet aansluiten bij wat onderzoekers nodig hebben. We hebben via een workshop onderzoekers gevraagd mee te denken over de inhoud en vorm van de training, en ze hebben de eerste versie van de module geëvalueerd. De CESSDA-datamanagementexperts hebben de input verwerkt in de module zoals deze nu is.”
Leenarts is blij met het eindresultaat en ook de reacties van de onderzoekers zijn heel positief. Volgens Kasper Otten, één van de jonge onderzoekers die de training beoordeelde, is de module “een goede tool voor iedereen die nieuw is op het gebied van datamanagement”.
cessda.eu/DMGuide