Plan S: wetenschappelijke artikelen vanaf 2020 Open Access

cOAlition S, een Europese groep van onderzoeksfinanciers, wil dat wetenschappelijk onderzoek dat is betaald met belastinggeld vanaf 2020 gratis beschikbaar komt voor het publiek. NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, is een van de partners. Publiceren voor wetenschappers is weliswaar gratis, maar de artikelen verdwijnen vervolgens achter een betaalmuur. Universiteiten moeten veel geld betalen voor de abonnementen die deze betaalmuur vormen. NWO wil hier vanaf 2020 verandering in aanbrengen door bij onderzoeksprojecten die zij financieren te eisen dat de publicatie gratis toegankelijk moet zijn voor het publiek. “Wetenschap hoort niet achter een betaalmuur, maar moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn”, stelt NWO-voorzitter Stan Gielen. “In heel Europa voeren universiteiten moeizame onderhandelingen met uitgevers. Ondertussen maken ze exorbitante winsten op werkzaamheden die vooral door wetenschappers worden verricht. Dat moet afgelopen zijn. Het is hoog tijd voor uitgevers om hun businessmodel om te gooien.” De Europese Commissie geeft aan het plan van harte te ondersteunen. Ook de European Research Council (ERC) onderschrijft het plan.

nwo.nl