Beleef het verleden met Time Machine

Time Machine is een buitengewoon ambitieus plan van Frédérique Kaplan, directeur van het Digital Humanities Laboratory van de École Politechnique Fédérale de Lausanne. Via een FET Flagship-aanvraag, een prestigieus Europees programma, kan een bedrag van een half miljard euro worden toegekend. Een Time Machine maakt het mogelijk om virtueel terug te reizen in de tijd, doorgaans in een stedelijke omgeving. Enorme hoeveelheden informatie uit gedigitaliseerde documenten worden gehecht aan coördinaten op kaarten en momenten in de tijd. Gebouwen en straten worden driedimensionaal gerepresenteerd, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt in een bepaalde periode door de stad te bewegen en te zien wat er in elk gebouw te doen was.

Een mooi voorbeeld wordt geleverd door de (in aanbouw zijnde) Venice Time Machine. Tijdens de Time Machine Conference eind vorig jaar was Nederland sterk vertegenwoordigd, met vier projecten: Amsterdam (Julia Noordegraaf), Sittard-Geleen (Peer Boselie), Leiden (Hans Mol) en Utrecht (Toine Pieters). Naast inzicht in methodologie en techniek, werd ook aandacht besteed aan de toekomst van het beleven van het verleden. Het wachten is nu op de mogelijke toekenning van een subsidie waarmee een breed consortium (waaronder het KNAW Humanities Cluster, UvA, UU, TUDelft, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Picturae) de volgende stap kan zetten in dit fascinerende project. (Henk Wals)