HuC LIVE! slaat een brug

Het KNAW Humanities Cluster (HuC) presenteerde op 12 december in het Compagnietheater zijn onderzoek, producten en plannen voor de komende jaren aan een internationaal publiek bestaande uit onderzoekers, managers, beleidsmakers en partners tijdens HuC LIVE!

Keynote spreker Antal van den Bosch, directeur Meertens Instituut.
credits Humanities Cluster KNAW

Het thema ‘bridging the gap’ tussen de geestes- en de bètawetenschap was gebaseerd op een citaat van antropoloog Clifford Geertz: “I think the perception of a deep gulf between science and the humanities is false.” De verschillende sprekers toonden aan dat het HuC die brug inderdaad kan slaan. Zo betoogde Antal van den Bosch, hoogleraar taal- en spraaktechnologie en directeur van het Meertens Instituut, dat we toe zijn aan een ‘cultural AI’. Kunstmatige intelligentie heeft behoefte aan ethiek en een besef van genderkwesties, diversiteit en inclusiviteit, en meertaligheid. De geesteswetenschappen kunnen dat leveren. Adina Nerghes en Marijn Koolen presenteerden er hun onderzoek en Jauco Noordzij (hoofd Product Development) ging dieper in op de relatie tussen onderzoeker en software developers. En dan was er de presentatie van de mystery guest, Dee. Deze bot presenteerde de producten van de afdeling Digitale Infrastructuur en legde uit hoe de infrastructuur in elkaar zit. Als afsluiter legde Elli Bleeker via Kahoot pittige stellingen voor aan het publiek en aan directeur Digitale Infrastructuur Gertjan Filarski en teamleider Marieke van Erp van DHLab. Op YouTube zijn de keynote en de presentatie van Dee terug te zien op het kanaal van KNAW Humanities Cluster. Alle presentaties staan als blogpost op huc.knaw.nl/blog.