Gehoord & Bijgewoond (februari 2020)

NPSO Innovatiedag: 13 presentaties, 1 winnaar

Joris Mulder
Op dinsdag 26 november organiseerde het Nederlandstalig Platform voor Survey Onderzoek (NPSO) de tweejaarlijkse Innovatiedag voor Nederlandse en Vlaamse onderzoekers. Een mooie dag voor dertien, met name startende, onderzoekers om hun werk over methodologie voor het gebruik en/of de analyse van surveys, big data en combinaties van diverse databronnen te presenteren. Zo presenteerde Anne Elevelt hoe sensors in smartphones fysieke gezondheid meet. De JavaScripttool SurveyMotion meet de kniebuigingen van de respondenten en voegt ze als objectieve metingen aan de surveydata toe. In een andere presentatie toonde Jonas Klingwort aan hoe sensoren op het Nederlandse wegennet ervoor zorgen dat het vrachtverkeer kan worden geteld. Hierdoor kan ook het vrachtverkeer op wegen zonder sensoren worden voorspeld. Met behulp van web-scraping wordt een model gebouwd om dit accuraat te kunnen voorspellen. Keynote-spreker Irene Salemink, directeur Innovatie, Ontwikkeling en Beheer bij het CBS, sprak over de digitale transformatie en liet zien hoe het combineren van verschillende databronnen de toekomst van dataverzameling vormt. Alle gepresenteerde onderzoeken hebben als doel om op termijn te leiden tot innovatie in de waarneming, de dataverzameling en de verwerking en analyse van survey-statistiek. Aan het einde van de dag konden deelnemers stemmen op het meest innovatieve onderzoek. Jiayun Jin, PhDstudent aan de Katholieke Universiteit Leuven, ontving deze NPSO-innovatieprijs. Zij doet onderzoek naar het combineren en toepassen van multivariate en bootstrap-technieken op numerieke en categorische indicatoren, zodat de kwaliteit van interviewrespons beter kan worden beoordeeld.
npso.net

De werkelijke waarde van de Hack-a-LOD

Richard Zijdeman
Eind november werd de zesde Hack-a-LOD georganiseerd in de Theaterloods bij Radio Kootwijk. Binnen 24 uur dienen teams van data-, software- en domeinmensen een product neer te zetten, gebaseerd op tenminste twee Linked Open Data-datasets, datasets die online te bevragen zijn door mens én machine. De twee winnende ontwerpen waren zeer spectaculair: een soort Tamagochi-app om erfgoed in leven te houden en een Radio-Kootwijk-Tinder-app, waarmee metadata over historische radioberichten kon worden geliked door ze te swipen. Het weekend, althans zo lang voelt de 24 uur, is een bijzondere mix tussen een gezellig samenzijn en een onderlinge strijd tussen ‘peers’ om de eeuwige roem. Ja, dat is natuurlijk ‘lokale’ roem, maar toch merk je dat het winnen (of het helaas niet-winnen) van de prijzen een dingetje is. Ieder team barst van de skills, creativiteit en drang om iets bijzonders neer te zetten en iedereen wint daarom graag de publieks- dan wel de juryprijs. Eerder op de dag inspireerde Plezant, de theatergroep van Radio Kootwijk, door de vraag centraal te stellen: “wat is werkelijk van waarde?” Toegepast op de Hack-a-LOD: waarom organiseer je zoiets? Wat is het nut ervan? Wat drijft iemand om een stel nerds (sorry collega’s) bijeen te ‘herden’ en 24 uur aardig te doen, tegen een stel slaapdronken vakidioten, die ongeacht de werkelijke snelheid altijd zullen klagen over gebrekkige WIFI? Waarom een jaar lang zoeken naar een locatie en vervolgens naar bedrijven die allerlei diensten kunnen leveren op de meest onmogelijke plekken? Eigenlijk zouden we dat aan de organisatoren moeten vragen: KB, KNAW HuC, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Beeld & Geluid. Misschien doen ze het vanwege de outreach. Of vanwege de throughput value: 50 deelnemers werken zo’n 20 uur à € 100 per uur, dat is toch al snel een ton per etmaal. Of misschien, heel misschien, is het gewoon om een bubbel te creëren. Een focus-bubbel, waarin we 24 uur even niet na hoeven te denken over institutionele belangen en gewoon kunnen doen wat het beste voor het veld is. Een community-bubbel, waarin we elkaar leren kennen en elkaar verbinden. Want ondanks de onderlinge competitie wordt er uitgewisseld, gecommuniceerd, geleerd, gedeeld en ontsloten. Een waarde-bubbel, waarin we, heel even, puur kunnen werken aan wat werkelijk van waarde is.
hackalod.com

Winnaars Ed de Heer, Martijn Arts en Robbert van ’t Westende bedachten een historische radio-app op basis van ANP-radiobulletins. Credits: Jacqueline van der Kort, KB.

PID-NL: workshop over gebruik van Persistent Identifiers in Nederland

Iris Vocking
20 november organiseerde RDA-NL in samenwerking met 4TU, DataCite, FREYA, ORCID en SURF een workshop gericht op Persistent Identifiers (PID’s) voor zeventig geïnteresseerden uit Nederland en België, werkzaam bij universiteiten, onderzoekscentra, datacenters en onderzoeksbibliotheken. Persistent Identifiers zijn een belangrijk onderdeel van Open Science en FAIR-datapraktijken. PID’s zorgen ervoor dat zaken binnen de onderzoeksworkflow vindbaar, citeerbaar, begrijpelijk en verbonden zijn. Tijdens de workshop introduceerden Nederlandse experts het belang van PID’s binnen goed Research Data Management (Maria Cruz, Esther Plomp). Speciale aandacht was er voor PID-typen zoals DOI en PID’s van onderzoekers (Madeleine de Smaele, Peter Verhaar). Hylke Koers onderzocht de kracht van PID’s door poëzie. In de middag vonden hands-on sessies plaats met onderwerpen zoals: een algemene verkenning van het identifier-landschap, PID’s voor digitaal cultureel erfgoed, PID’s in de natuurwetenschappen, werken met de PID-graph, en hoe de RDA effectieve PID’s ondersteunt. De dag werd afgesloten met een borrel en netwerksessie. Remco van Veenendaal, één van de deelnemers: “Deze combinatie van het ontmoeten van oude en nieuwe collega’s en inspirerende workshops maakte het een zeer nuttig evenement.”

rd-alliance.org