Kort: Tip: omgaan met digitale manuscripten

Steeds vaker maken onderzoekers gebruik van digitale foto’s in plaats van het daadwerkelijke manuscript. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld citatie: bij exclusief gebruik van digitale foto’s moet niet worden geciteerd naar het originele manuscript. In het boek Among Digitized Manuscripts: Philology, Codicology, Paleography in a Digital World legt Cornelis van Lit uit hoe het digitaliseren van manuscripten delen van de geesteswetenschappen verandert naar digital humanities. Van Lit introduceert een aantal termen voor de materialiteit van gedigitaliseerde manuscripten. Ook bespreekt hij een breed scala aan praktische vaardigheden voor onderzoekers, zoals het maken van vectorafbeeldingen, het omgaan met standaarden zoals IIIF en TEI en het schrijven van Pythoncode om afbeeldingen te analyseren. (MJ)

Bekijk voor meer informatie de website van Cornelis van Lit.