Hergebruik van door anderen gecreëerde data kan een veelbelovende onderzoeksstrategie zijn, maar er is weinig bekend over de manier waarop gebruikers naar dergelijke data zoeken.
Data-archieven spelen een belangrijke rol bij het ontsluiten van zogenoemde secundaire data. Toch is er maar weinig bekend over de manier waarop gebruikers naar deze data zoeken. Wat zijn hun motieven? Waarvoor hebben ze de data nodig? Wat voor soort data zoeken ze?
1.677 respondenten
Onlangs hebben onderzoekers van DANS, de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Amsterdam de resultaten van het grootste bekende onderzoek naar deze vragen gepubliceerd in het kader van een project gefinancierd door NWO creative Industries Grant in samenwerking met Elsevier 1.677 respondenten uit 105 landen, uit verschillende disciplines, met verschillende rollen en in verschillende fasen in hun academische loopbaan, vulden de vragenlijst in. De uitkomsten van het onderzoek, gepubliceerd in het artikel Lost or found? Discovering data needed for research (Gregory, K., Groth, P., Scharnhorst, A. & Wyatt, S. (2020). Harvard Data Science Review. DOI: 10.1162/99608f92.e38165eb), geven inzicht in de databehoeften van de respondenten, de bronnen en strategieën die ze gebruiken om data te vinden en de criteria die ze hanteren om die data te evalueren.
De onderzoeksgegevens zijn vrij toeganke-lijk via EASY: Gregory, K.M (Data Archive and Networked Services) (2020): Data Discovery and Reuse Practices in Research. Dit artikel is een vertaling van het Engelstalige artikel van Kathleen Gregory, M.A., MSLIS, PhD-kandidaat, werkzaam bij het project Re-SEARCH bij Research & Innovatie binnen DANS.