FAIR in de praktijk: FAIRsFAIR

FAIRsFAIR is een driejarig Horizon 2020-project voor de implementatie van de European Open Science Cloud. Het project loopt tot maart 2022, maar er zijn al handvatten en tools beschikbaar. 

Door: Gerard Coen

FAIRsFAIR staat voor Fostering Fair Data Practices in Europe. Het is een samenwerking tussen 22 partners, waaronder 5 Nederlandse: SURF, Sparc Europe, Dutch Techcentre for Life Sciences, Universiteit van Amsterdam en projectcoördinator DANS. Samen richten zij zich op praktische oplossingen om onderzoeksgegevens te laten voldoen aan de FAIR-principes. Het project loopt nog ruim een jaar, maar er zijn al resultaten beschikbaar.

Beschikbare handvatten

Eén van de resultaten is F-UJI, een tool voor het automatisch beoordelen van de FAIRness van onderzoeksdata. Een tweede tool is FAIR-Aware, een zelfevaluatie om onderzoekers de FAIR-principes beter te leren begrijpen om daarmee de waarde en impact van hun onderzoeksdata te verhogen. Daarnaast heeft het project een Synchronisation Force om de toepassing van de FAIR-principes te vergroten. Zo worden bijvoorbeeld workshops georganiseerd met andere Europese projecten, EOSC Working Groups en onderzoeksinfrastructuren. Ook begeleidt FAIRsFAIR digitale archieven bij het behalen van de CoreTrustSeal-certificering. 

Groeiende community

Naast deze concrete tools groeit ook de Nederlandse gemeenschap van organisaties en professionals die de FAIR-principes in de praktijk toepassen. Zo wordt bijvoorbeeld het implementeren van de principes in het Nationaal Open Science Plan genoemd, hebben onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw richtlijnen voor FAIR-datamanagement en werkte de LCRDM-taakgroep Fair enabling organisations aan het definiëren van stelregels waarmee een organisatie kan worden beoordeeld op de mate van het faciliteren van de FAIR-principes. 

Ook de komende maanden werken de partners verder aan het realiseren van de brede acceptatie van de FAIR-methoden binnen en buiten de European Open Science Cloud. 

fairsfair.eu