vangoghworldwide.org faciliteert onderzoek

Dankzij een intensieve samenwerking heeft iedereen online toegang tot onderzoeksinformatie over kunstwerken van de bekendste negentiende-eeuwse Nederlandse schilder Vincent Van Gogh.

Het oeuvre van Vincent van Gogh telt zo’n 2000 werken, verspreid over museale en particuliere collecties wereldwijd. Om het onderzoek naar zijn schilderijen en werken op papier beter te faciliteren, lanceerden het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum afgelopen november vangoghworldwide.org, een online platform met wetenschappelijke kennis en informatie over de werken van de schilder.
De behoefte aan één centrale plaats voor deze kennis is groot, aldus Marjon van Schendel, projectleider van Van Gogh Worldwide. “Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar Vincent van Gogh en er zijn regelmatig nieuwe ontdekkingen met betrekking tot diens werk, denk aan de recente vondst van de locatie waar hij zijn laatste werk Boomwortels schilderde. Dit nieuwe platform is een inspiratiebron voor verder kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek voor kunsthistorici, handelaren, verzamelaars en andere geïnteresseerden.”


Van De Slaapkamer (links) zijn via vangoghworldwide.org naast de catalogusgegevens van het schilderij ook een uitgebreid tentoonstellingsoverzicht, verwijzingen naar correspondentie en technische data en foto’s te vinden, zoals het werk in strijklicht (rechts).
Credits: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Centrale rol Linked Open Data

Qua doelstelling is het platform vergelijkbaar met de al sinds 2008 bestaande Rembrandt Database, eveneens beheerd door het RKD. Technisch zit Van Gogh Worldwide anders in elkaar. Van Schendel: “Samen met Spinque en het Netwerk Digitaal Erfgoed is een infrastructuur ontwikkeld die voldoet aan de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA), met een centrale rol voor Linked Open Data. Partners stellen hun data beschikbaar conform het Linked Art-model. Binnen het platform worden de collecties verbonden en verrijkt, bijvoorbeeld met koppelingen naar de Van Goghbrieven (vangoghletters.org) en naar data die het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschikbaar stelt. De bronsystemen van de deelnemende instellingen blijven in deze architectuur verantwoordelijk voor de inhoud van de data.”

Online raadplegen

De eerste versie van Van Gogh Worldwide werd gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting en bevat werken van de kunstenaar in Nederlandse collecties, zo’n 1100 in totaal. Van deze werken zijn de objectgegevens, briefverwijzingen, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Afbeeldingen worden met behulp van de iiif-standaard beschikbaar gesteld. De partners hebben de ambitie om vanaf dit jaar ook werken uit buitenlandse publieke en particuliere verzamelingen toe te voegen. 

vangoghworldwide.org