OpenAIRE: schatkamer met 146 miljoen onderzoeksoutput

Europa biedt vele initiatieven voor onderzoekers en dataprofessionals om publicaties, onderzoeksdata en kennis over researchdatamanagement met elkaar te delen. Open­AIRE is een van de voorbeelden.

Door: Ricarda Braukmann en Heidi Berkhout

OpenAIRE staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe. Via de website openaire.eu hebben onderzoekers toegang tot (open) wetenschappelijke publicaties, datasets en onderzoekssoftware, afkomstig uit meer dan 10.000 betrouwbare bronnen. DANS is een van die bronnen. OpenAIRE linkt de metadatarecords aan elkaar via de OpenAIRE Research Graph, bijvoorbeeld onderzoeksfinanciers aan publicaties. Elly Dijk, RDM Specialist bij DANS: “Voor onderzoekers is OpenAIRE een schatkamer met 146 miljoen onderzoeksoutput, waaronder open access publicaties, open onderzoeksdata, en onderzoekssoftware.”
Dijk vervolgt: “OpenAIRE heeft ook diensten ontwikkeld die onderzoekers helpen om zelf Open Science uit te oefenen. Voorbeelden zijn Argos (argos.openaire.eu) en Amnesia (amnesia.openaire.eu).
Argos is een online tool voor Data Management Planning. Amnesia is een tool om onderzoeksdata te anonimiseren, zodat de data gedeeld kunnen worden volgens de richt­lijnen van de General Data Protection Regulation (GDPR).”

National Open Access Desk

Hiernaast biedt OpenAIRE voor onderzoekers en voor datasupporters, repository­managers en onderzoekscoördinatoren andere diensten. Dijk: “Elk Europees land heeft een National Open Access Desk (NOAD) die Open Science in hun land bevordert. De afgelopen zes jaar was DANS met de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft de NOAD voor Nederland. In dat kader hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan verschillende open science bijeenkomsten in Nederland, zoals de Open Day on Open Science georganiseerd door DANS.”

Trainingsmateriaal RDM

DANS was taakleider van de Taskforce RDM in OpenAIRE Advance, het meest recente OpenAIRE-project. Het doel van deze Taskforce was om de kennis van de NOADs op het gebied van RDM te vergroten en om gezamenlijk nieuw trainingsmateriaal te ontwikkelen. Dijk: “Hoeveel kost data­beheer? Hoe kunnen gevoelige data worden verwerkt? Hoe richt je researchdata­management op een instituut in? Op deze en andere vragen geven wij antwoord, in handleidingen, infographics, blogs en tijdens webinars en andere events. Ook laten we voorbeelden zien van het hergebruik van data en hoe de FAIR data­principes dit ondersteunen. We geven een overzicht van datamanagementplannen van Horizon 2020 projecten. Vele dataprofessionals zetten de door onze Taskforce ontwikkelde trainingsmaterialen in. Samen combineren we zo de theorie en de praktijk van Open Science.”

OpenAIRE AMKE

Dit jaar liep OpenAIRE Advance af. Open­AIRE is opgegaan in de rechtspersoon, onder Griekse wet, OpenAIRE AMKE. Dit biedt de mogelijkheid om de boven­genoemde diensten van OpenAIRE verder te ontwikkelen. DANS is ‘regular member’ van OpenAIRE AMKE.

Lees meer over OpenAIRE op de OpenAIRE website.