DANS lanceert Data Station per domein

DANS lanceert dit jaar domeinspecifieke Data Stations: een plek waar onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines zelf hun data online kunnen opslaan, delen en publiceren, tijdens de onderzoeksperiode en daarna.

De Data Stations zijn gebaseerd op Harvard University’s open source Dataverse-technologie. 

De Data Stations sluiten zoveel mogelijk aan bij de verschillende wensen van specifieke onderzoeks­gemeenschappen. Sommige stations bieden bijvoorbeeld op verzoek van een community ook toegang tot elders opgeslagen datasets, terwijl ook metadata-schema’s en vocabulaires kunnen verschillen. Elk Data Station krijgt een Data Station Manager, aanspreekpunt voor de betreffende onderzoeks­gemeenschap. Naast de stations biedt DANS de diensten Data­verseNL en Data Vault. DataverseNL is een platformdienst waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen hun eigen repository kunnen vestigen. Data in de Data Stations en DataverseNL komen automatisch in de Data Vault, een beveiligd, betrouwbaar en gecertificeerd datarepository voor de lange termijn opslag van data.

Lees meer op: dans.knaw.nl.