Op 30 september organiseerde het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA) een online roadshow over COVID-19-data. Het belang van goed gedocumenteerde en snel beschikbare data over deze pandemie werd gedurende twee uur vanuit verschillende oogpunten belicht.

Door: Heidi Berkhout

Als eerste vertelde Alle Bloom (UKDA) over het vinden van COVID-19-data in de CESSDA Data Catalogue (CDC). De CDC aggregeert metadata van verschillende sociaalwetenschappelijke data-archieven in Europa: meer dan 200 COVID-19-datasets, veelal enquêtes en opiniepeilingen, zijn op die manier centraal vindbaar. Twee voorbeelden van beschikbare datasets werden vervolgens gepresenteerd door onderzoekers Julia Partheymüller (University of Vienna) en Anna Zamberlan (University of Trento).

In de tweede helft van de bijeenkomst werd aandacht besteed aan het belang van Research Data Management (RDM) en het werk van de nationale CESSDA Service Providers.
Ricarda Braukmann (DANS) introduceerde de Data Management Expert Guide (DMEG), een gratis online RDM-training voor jonge onderzoekers. Gecertificeerde data repositories, zoals DANS en andere CESSDA Service Providers, kunnen onderzoekers helpen om COVID-19-data veilig op te slaan en (onder voorwaarden) beschikbaar te stellen voor hergebruik. Zowel DANS en AUSSDA – het Oostenrijkse data-archief voor de sociale wetenschappen – gebruiken Dataverse als repositorysoftware en bieden op maat gemaakte services voor onderzoekers.

Otto Bodi-Fernandez (AUSSDA) presenteerde vervolgens een fast track publishing route die gedurende de pandemie is opgericht om COVID-19-data extra snel beschikbaar te stellen. Flexibiliteit is volgens Bodi de sleutel als men adequaat wil reageren op een zich ontvouwende globale crisis.
De sprekers waren het eens dat data snel beschikbaar moeten zijn, zo bleek gedurende de paneldiscussie waarmee het online event werd afgesloten. Een goede samenwerking tussen onderzoekers en data-archieven verbonden aan CESSDA speelt hierin een cruciale rol.

Meer informatie over de roadshow is te vinden op de website van CESSDA.