FAIR Signposting biedt online navigatiehulp voor bots

FAIR Signposting biedt een online wegwijzer voor bots op zoek naar wetenschappelijke output. DANS realiseerde onlangs een implementatie die als inspiratie kan dienen voor andere wetenschappelijke repositories.

Door: Herbert Van de Sompel

Wie zich op het wetenschappelijke web begeeft, is vertrouwd met landingspagina’s voor onderzoeksoutput. Ze komen in vele geuren en kleuren, het vinden van specifieke informatie op die pagina’s is soms een uitdaging. Uiteindelijk wordt de link naar een artikel, dataset of een bibliografische citatie vaak wel gevonden. Met een beetje geluk wordt ook de Persistent Identifier (PID) gelokaliseerd om, in plaats van het webadres van de landingspagina, deze PID duurzaam naar het werk te laten verwijzen.

Talloze links

Voor webbots is de situatie veel lastiger. Een bot ziet op een landingspagina talloze links en kan niet zomaar differentiëren naar welk soort informatie de links leiden en of ze nuttig zijn voor de taak die volbracht moet worden. Diensten die gebruik maken van bots gaan hierdoor noodzakelijkerwijs heuristisch te werk en houden per type landingspagina bij welk soort informatie via welke link te vinden is. Een behoorlijke klus voor bijvoorbeeld referentiemanagers zoals Zotero en archiveringsdiensten zoals LOCKSS. En het is uiteraard een significante drempel voor het creëren van nieuwe bot-gebaseerde diensten.

De implementatie van DANS kan als inspiratie dienen voor andere repositories.
Credits: illustratie Patrick Hochstenbach

Hulp bij navigatie

FAIR Signposting werd in het leven geroepen om dit probleem aan te pakken en bots te helpen bij het navigeren van het wetenschappelijke web. FAIR Signposting plaatst machinevriendelijke wegwijzers op en rond landingspagina’s. Technisch zijn dit links voorzien van een typering. Zo leidt de link met het type ‘describedby’ naar een bibliografische beschrijving, ‘cite-as’ naar de PID, en ‘item’ naar het artikel of de dataset.

Dataverse

In het kader van het ODISSEI roadmap project implementeerde DANS ‘FAIR Signposting’ in Dataverse, een open source repository platform. Een aanpak met garanties voor stabiliteit op de lange termijn: de basale ingrediënten voor deze uniforme machinetoegang zijn links en link types gestandaardiseerd door de Internet Engineering Task Force. Door de implementatie van ‘FAIR Sign­posting’ zullen bots makkelijker hun weg vinden om en rond datasets in Dataverse installaties zonder gebruik te moeten maken van een specifieke API. Maar het wetenschappelijke web wordt pas écht machinevriendelijk als ook andere platforms ‘FAIR Signposting’ ondersteunen. DANS hoopt dan ook anderen te inspireren hetzelfde te doen voor hun wetenschappelijke repositories. Wees lief voor bots en zeg het voort!

Lees hier meer over signposting.