Op 28 september vond de tweede editie van de DANS Data Trail plaats – een online reeks waarin verschillende thema’s rondom Research Data Management en Open Science aan bod komen. In deze bijeenkomst stond de weg naar Open Science en de implementatie van de European Open Science Cloud (EOSC) op de agenda.

Tijdens de eerste helft van de workshop kwamen verschillende sprekers aan het woord. Als eerste presenteerde Valentino Cavalli (EGI) een landschapsanalyse uitgevoerd door het EOSC Synergy-project die de status van Open Science in zeven Europese landen vergeleek. Vervolgens zoomde Peter Doorn (DANS) in op de Nederlandse situatie en de verschillende manieren waarmee Open Science en EOSC-readiness gekwantificeerd kunnen worden. Ook al zijn er nog vrij weinig gestandaardiseerde cijfers beschikbaar, wel wordt steeds meer vooruitgang geboekt. Zo stijgt het aantal gecertificeerde repositories en groeit het aantal open access datasets. Maurice Bouwhuis (SURF) vertelde vervolgens over de Nederlandse data-infrastructuur en de ondersteuning hierin door SURF en DANS. Initiatieven zoals het Nationaal Platform Open Science (NPOS), de lokale Digital Competence Centers (DCC’s) en thematische DCC’s die disciplinebrede ondersteuning moeten leveren, spelen in dit landschap een belangrijke rol. Ellen Leenarts (DANS) vertelde als laatste spreker over het belang van training voor Open Science. Zij gaf een inkijkje in de plannen van de nieuwe EOSC Association Task Forces en met name in de plannen van de Task Force Upskilling Countries to engage in EOSC, die zal gaan kijken naar opleiding en training rondom Open Science in de verschillende Europese landen en hoe nationale activiteiten elkaar kunnen versterken.


In het laatste deel van de workshop werd het publiek aan het werk gezet. Door middel van een aantal vragen werd Open Science in Nederland bediscussieerd. Eén centraal punt die in de discussie naar voren kwam, was de vertaling naar de onderzoekspraktijk.
De aanwezigen gaven aan, open te staan voor alle stappen op het gebied van Open Science, maar vooral ondersteuning en overleg te kunnen gebruiken in de uitvoering en implementatie. Initiatieven zoals de DANS Data Trail hopen hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Voor wie meer wil weten over data publiceren, archiveren, herbruikbaar en interoperabel maken, en voor wie benieuwd is naar de ontwikkelingen op het gebied van Open Science, Research Data Management-planning en beschikbare tools, organiseert DANS diverse trainingsactiviteiten.
Leenarts: “Kennis en ervaring uit Europese dataprojecten wordt door DANS vertaalt naar de Nederlandse praktijk. Geregeld organiseren we interactieve events voor betrokkenen in het datalandschap. Voorbeelden zijn de RDNL-training Essentials 4 Data RDNL, de CESSDA Data Management Expert Guide en DANS Data Trails. Kijk voor ons aanbod op de website van DANS.”

Meer informatie over trainingen en de DANS Data Trail webinar serie is te vinden op dans.knaw.nl