Gehoord en bijgewoond: DANS Data Trail Workshop – FAIR data assessment tools: an evaluation

Op 23 november 2021 vond de derde editie van de DANS Data Trail plaats – een online workshop reeks waarbij verschillende thema’s rondom Research Data Management en Open Science aan bod komen. In deze bijeenkomst stond de evaluatie van FAIR data tools op de agenda. De workshop werd georganiseerd door DANS in samenwerking met Maastricht University en het RIVM. Door: Ellen Leenarts.

Credits: DANS

Als eerste werden we verwelkomd door Femmy Admiraal (Data Station Manager Humanities, DANS) die de DANS data services introduceerde. Vervolgens vertelde Ammar Ammar (Maastricht University) over de evaluatie van tien services waarmee de FAIRness van data beoordeeld kan worden. De tools die hij met collega’s bij het RIVM heeft geëvalueerd, zijn online en off­­line te vinden, hebben de vorm van vragenlijsten of zijn semi-automatisch in te vullen. In de evaluatie werd gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, hoe breed toepasbaar de tool is, de benodigde voorkennis en tijd, en de output en adviezen die de tool genereert. Naar aanleiding van Ammars presentatie stelde het publiek vragen, bijvoorbeeld over domein gerelateerde adviezen en standaarden en wat de rol van data stewards zou kunnen zijn. Ammar gaf aan binnenkort de resultaten van de evaluatie te  publiceren. 

Maaike Verburg en Linas Čepinskas, beiden RDM-specialisten bij DANS, introduceerden vervolgens de vernieuwde FAIR-Aware tool die gebruikt kan worden om meer bewustzijn te genereren omtrent FAIR data. Deze tool werd grotendeels ontwikkeld na de evaluatie van Ammar en collega’s. In de respons op de tool kwam naar voren dat een prioritering van de te ondernemen stappen voor een onderzoeker nuttig zou zijn. Ook werd de wens voor meer specifieke praktijkvoorbeelden uitgesproken. In het algemeen werd zeer enthousiast op de tool, en op deze editie van de DANS Data Trail, gereageerd. 

Dit event terugkijken kan; de opname is beschikbaar via de website van DANS.