Gehoord en bijgewoond: Slotconferentie Programma Netwerk Oorlogsbronnen

De imposante Koningin Máxima Zaal in Koninklijke Instituut voor de Tropen was op 2 november 2021 decor voor de feestelijke afsluiting van het programma Netwerk Oorlogsbronnen en tegelijk de start van een nieuw begin voor het netwerk. Door: Tessa Free.

Credits: Netwerk Oorlogsbronnen

Met 150 mensen in de zaal en honderden (terug)kijkers via de livestream werd teruggeblikt, vooruitgeblikt met toekomstdromen en vooral ook stilgestaan bij de collectieve prestatie van de afgelopen zes jaar. Het platform Oorlogsbronnen.nl brengt bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in een geautomatiseerd proces inhoudelijk bij elkaar. De website bevatte tijdens de lancering onder meer 12,5 miljoen bronnen en 244.419 persoonlijke tijdlijnen. “Kostbare bouw­stenen om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden”, aldus demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in zijn toespraak. 

Ook werd tijdens de slotconferentie stilgestaan bij wat ‘om ons heen’ gebeurt. Fotograaf en World Press Photo winnaar Roger Cremers brengt al jaren het toeristische aspect rond oorlogsplekken in beeld. Hij nam de zaal mee langs zijn tocht en vertelde over de bezoeker van Auschwitz met de tekst “Laugh, that’s an order!” op zijn T-shirt, een volgepakt bus transport richting museum Birkenau en een Russisch pretpark waar je je kunt verkleden als SS’er.

Keynote spreker en onafhankelijk strateeg op het terrein van digitale transformatie in de culturele sector Michael Peter Edson ging in op de sociale en digitale gemeenschappen waarin mensen zich anno 2021 bevinden. En met welke onderwerpen en op welke platforms culturele instellingen tegelijkertijd bezig zijn. 

Edson confronteerde de aanwezigen door hardop de vraag te stellen welke rol culturele instellingen kunnen spelen, of zouden moeten spelen, in het maatschappelijke debat en de vorming van een rechtvaardige en duurzame toekomst. 

Het einde van het programma betekent niet het einde van Netwerk Oorlogsbronnen. Het netwerk gaat door, in een andere vorm en met nieuwe doelstellingen, maar vanuit dezelfde ambitie: analoog erfgoed op een digitale en innovatieve manier beschikbaar maken.

De slotconferentie kun je hier terug kijken.