Eerste hulp bij FAIR data

FAIR-Aware is een tool die verschillende mogelijkheden biedt voor onderzoekers en trainers om het bewustzijn rondom FAIR data te vergroten.  Door: Linas Čepinskas, Maaike Verburg en Ilona von Stein.

FAIR-Aware is een online zelfevaluatie tool die gebruikers helpt te begrijpen wat de FAIR-principes betekenen en hoe ze in de praktijk te brengen zijn. De tool is door DANS ontwikkeld binnen het Europese FAIRsFAIR-project dat zich richt op het ondersteunen van FAIR-data praktijken in Europa. Door middel van tien simpele vragen en uitgebreide toelichting  leren gebruikers over het belang van verschillende aspecten van FAIR en hoe deze te implementeren zijn. 

400 gebruikers

FAIR-Aware, gelanceerd in juni 2020, heeft inmiddels bijna 400 gebruikers geholpen met het evalueren en stimuleren van hun kennis over FAIR. Deze maand komt het FAIRsFAIR-project tot een einde, maar FAIR-Aware zal verder worden onderhouden door DANS. Na ruim anderhalf jaar valt er terug te blikken op een aantal mooie mijlpalen. 

Zo is samen met Ecole nationale des chartes (URFIST de Paris) en DataSuds data repository (IRD) een Franstalige versie van FAIR-Aware tot stand gekomen om de Franstalige wetenschappelijke gemeenschap te ondersteunen. Dankzij Institut de l’information scientifique et tech­nique (INIST), werd de tool in de zomer van 2021 op de educatieve DoRANum portal gehost.

Community feedback

De ontwikkeling van FAIR-Aware is iteratief en continu geweest. Het projectteam heeft met succes uitgebreide gebruikersfeedback over de metrische gegevens en de gebruikersinterface verwerkt. Zo biedt de tool nu, naast de gewijzigde structuur en formaat, meer discipline-specifieke voorbeelden in de begeleidende teksten. Dankzij de nieuwe woordenlijst zullen ook gebruikers met beperkte kennis van FAIR makkelijker door de tool kunnen navigeren. 

Ook is de tool uitgebreid met een functionaliteit om trainers te ondersteunen. Geïnteresseerden in het beoordelen van het ‘FAIR-bewustzijn’ van anderen kunnen eenvoudig de resultaten van hun gebruikers downloaden en de antwoorden analyseren met behulp van een kant-en-klaar sjabloon en grafieken. Om gebruik te maken van deze functionaliteit, kunnen trainers contact opnemen met de DANS medewerkers van het FAIR-Aware ontwikkelingsteam.

Kijk voor meer informatie op fairaware.dans.knaw.nl.