Maatwerk en remote access mogelijk

Naast StatLine biedt het CBS op meerdere manieren toegang tot data over de Nederlandse economie en samenleving. De mogelijkheden op een rij. Door: Astrid de Kock.

StatLine is de databank van het CBS. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, van energie naar industrie, alle informatie is gerubriceerd en beschikbaar voor iedereen via opendata.cbs.nl. Wellicht minder bekend is dat het CBS naast StatLine ook toegang tot ander statistisch materiaal biedt. En dat het in veel gevallen zelfs mogelijk is om eigen data te koppelen aan die van het CBS.

Het stroomschema ‘Werken met CBS-microdata’ laat zien welke stappen nodig zijn van ‘Aanvraag’ tot ‘Publicatie’. Credits: CBS

Diensten op een rij

Zo kunnen instellingen die beschikken over een ‘instellingsmachtiging’, afgegeven door de Directeur Generaal van het CBS, toegang krijgen tot CBS-onderzoeksbestanden, benaderbaar via een beveiligde Remote Access-omgeving. Op cbs.nl staat een ‘Catalogus microdata’ met per thema de meest recente documentatierapporten van de beschikbare microbestanden.

Het CBS biedt daarnaast aanvullende statistische diensten, bijvoorbeeld ten behoeve van beleids- en besluitvorming. Het team Beleidsstatistiek beschikt over de nodige ervaring en expertise op dit gebied. Zo is onlangs de Monitor laaggeletterdheid opgezet en verzorgt het CBS periodiek een publicatie over daklozen in Nederland. Meer voorbeelden staan in het ‘Overzicht aanvullend statistisch onderzoek per jaar’ op cbs.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over het werken met microdata? Neem dan contact op via microdata@cbs.nl.

Wilt u onderzoek laten uitvoeren door het CBS? Mail dan naar asd@cbs.nl.

Nieuwsgierig naar de onlangs beschikbaar gekomen datasets bij CBS? Kijk dan hier.