‘Meerwaarde van IT’ers voor onderzoek is groot’

Sinds juni 2021 is Menno Rasch directeur van de afdeling Digitale Infrastructuur bij het KNAW Humanities Cluster. E-data sprak hem over de samenwerking tussen IT’ers en onderzoekers. Door: Thijs van der Veen.

Menno Rasch studeerde Informatica en Filosofie in Utrecht. Bij het HuC zit hij helemaal op z’n plek. “Ik heb affiniteit met de humanities. En ik mag werken aan een infrastructuur die naadloos aansluit bij wat onderzoekers nodig hebben. Het ontwikkelen van een digitale infrastructuur en research tools maakt nieuw en beter onderzoek mogelijk, dat je ook nog sneller kunt uitvoeren.”

Menno Rasch

Specifieke wensen

Samen met zijn team probeert hij specifieke wensen van een onderzoeker zo generiek mogelijk op te lossen. “Dat is dé manier om herbruikbaarheid te vergroten. Wanneer we met een generieke basis in korte tijd iets goeds kunnen neerzetten, dan kunnen we de overgebleven projecttijd gebruiken om specifieke diensten te ontwikkelen.” Hiervoor zijn veel gesprekken tussen IT’ers en onderzoekers nodig. Rasch: “Samen creëren zij mooie dingen, wat kan leiden tot baanbrekend onderzoek. IT’ers kunnen echt een grote impact hebben op het onderzoek.”

“Binnen het HuC wordt strategisch slim gehandeld. De instituten opereren niet als eilandjes, maar bundelen krachten. De IT’ers van de instituten zijn bij elkaar gezet, men maakt gebruik van elkaars infrastructuur. Het werkt efficiënter en effectiever. Uiteindelijk groeien we door naar een gemeenschappelijke infrastructuur. Je zou de infrastructuur zelfs kunnen opschalen naar de rest van de humanities.”

Nationale infrastructuur

Het HuC heeft niet de financiering om de infrastructuur voor de Humanities in Nederland in haar eentje te realiseren. “Dat zou een heel overspannen ambitie zijn, denk ik. Je kan je afvragen of de drie instituten zijn opgericht om een landelijke infrastructuur te bouwen. Het is al heel wat om een stukje van dat geld bij elkaar te leggen om zo een bijdrage te leveren aan een nationale infrastructuur.”

Volgens Rasch kan het financieringsvraagstuk alleen nationaal worden opgelost. “De krachtenbundeling van drie KNAW-instituten in het HuC kan uiteraard als voorbeeld dienen. Ook de samenwerking tussen CLARIAH en ODISSEI biedt nieuwe kansen. Omdat het inzicht groeiende is dat er geen harde grenzen meer zijn tussen collectie, data en infrastructuur, ligt een verdere samenwerking ook echt voor de hand.”

Lees hier meer.