Nieuwe supercomputer Snellius onthuld

­­­De nieuwe nationale supercomputer, in beheer van SURF, is onlangs onthuld. In de toekomst zal deze ook worden gebruikt voor de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC). Door: Suze Zijlstra.

Afgelopen september is de nieuwe nationale supercomputer Snellius in het Amsterdam Science Park officieel geopend door koningin Máxima. De door SURF beheerde supercomputer heeft al drie keer zoveel rekenkracht als de vorige supercomputer Cartesius. Door geplande uitbreidingen zal deze rekenkracht in de komende jaren nog verder toenemen. Snellius is nu al in staat om 6 biljard berekeningen per seconde te maken. Het is een van de meest krachtige high-performance en computing-systemen in Nederland. Naast verbeterde prestaties heeft ­SURF bij de keuze voor de nieuwe supercomputer ook veel aandacht besteed aan verlaging van het energiegebruik. 

Afgelopen september is de nieuwe nationale supercomputer Snellius in het Amsterdam Science Park officieel geopend door koningin Maxima. Credits: Vera Duivenvoorden.

OSSC

Momenteel draait de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) nog op de oude supercomputer Cartesius, maar die zal in de nabije toekomst worden overgezet naar Snellius. Voor gebruikers van de OSSC, die op grote schaal in een streng beveiligde omgeving data kan analyseren, heeft deze overstap verschillende voordelen. De snellere nodes zorgen voor de genoemde toename in rekenkracht. In de nieuwe omgeving hebben gebruikers toegang tot de nieuwste hardware technologie en mogelijkheden. Bovendien is het nog beter mogelijk om binnen de beveiligde omgeving data te traceren en is het gemakkelijker om data te migreren en te verplaatsen. 

Omgevingsfactoren

De nieuwe supercomputer is ook zeer geschikt voor machine learning. Tot slot zal de nieuwe supercomputer waarschijnlijk tot meer gemak leiden voor de OSSC-gebruikers die in deze omgeving hun onderzoek willen opzetten. 

Een van de OSSC-projecten die op de nieuwe supercomputer zal worden overgezet, is een onderzoeksproject van het RIVM. Dit project richt zich op de invloed van milieurisico’s en omgevingsfactoren op de gezondheid van mensen. Milieurisico’s zijn bijvoorbeeld luchtverontreiniging en geluid, maar omgevingsfactoren kunnen ook positieve factoren zijn, zoals veel natuur in de omgeving. Voor dit onderzoek worden verschillende enorme datasets gebruikt, waaronder registerdata en milieudata van het RIVM. De grote hoeveelheid data, die binnen de streng beveiligde omgeving kunnen worden gekoppeld, vragen om de grote rekenkracht die de Snellius biedt. Hiermee kan worden geanalyseerd hoe verschillende factoren invloed hebben op de gezondheid van inwoners van Nederland.

Volg hier de virtuele rondleiding van Snellius.