Eind juni lanceert CLARIAH de eerste versie van het platform Ineo.tools. Met dit online platform kunnen onderzoekers digitale tools en datasets zoeken, selecteren en gaan (leren) gebruiken. Komende periode wordt Ineo stap voor stap gevuld. 

Screenshot van Ineo

“Binnen het infrastructuurproject CLARIAH zijn de afgelopen jaren veel digitale gereedschappen en voorzieningen ontwikkeld. Ze zijn bedoeld voor gebruik door geesteswetenschappers en een deel van de sociale wetenschappers, uiteenlopend van historici en letterkundigen tot linguïsten, mediaonderzoekers en sociaal-economen. Deze resources maken we nu online en laagdrempelig toegankelijk voor een brede doelgroep, van student tot doorgewinterde onderzoeker. Ineo wordt een soort reisgids, waarin je kunt bla­deren, zoeken en uitkiezen, om vervolgens goed geïnformeerd met een applicatie of dataset aan de slag te gaan.” Aan het woord is Antal van den Bosch, hoofdonderzoeker van CLARIAH. 

‘Ineo’ is Latijn voor ‘Ik vang aan met…’, wat goed aangeeft wat de portal beoogt. “Ineo moet het startpunt worden voor wetenschappers die onderzoek willen doen op basis van digitale data”, aldus Van den Bosch. “Sommigen kunnen zelf programmeren, anderen gebruiken graag kant-en-klare tools. Allemaal willen ze snel en eenvoudig informatie kunnen vinden om aan de slag te kunnen met resources die door CLARIAH worden ontwikkeld of gebruikt.”

De verschillende soorten resources (tools, datasets en later ook workflows, ontwikkelstandaarden en educatie-materiaal) zijn via een uitgebreide zoekmachine te filteren en doorzoeken. Elke resource heeft vervolgens een unieke pagina die uitlegt wat het precies is, wat je ermee kunt doen, in welke fase van je onderzoek en eventueel in combinatie met welke andere tools en datasets. 

Rode knop

Maar er is ook aanvullende gebruikers­informatie te vinden, zoals hoe je toegang krijgt tot een bepaalde applicatie of dataset, wie die heeft ontwikkeld of beheert, en waar je terecht kunt met vragen. Via een grote rode knop beland je als gebruiker bij de resource zelf, vaak gehost bij één van de onderzoeks­instituten en data-partners die deelnemen aan CLARIAH.

De eerste CLARIAH-resources worden vanaf eind juni ontsloten via Ineo. De komende anderhalf jaar wordt de portal stapsgewijs verder gevuld. De eerste stappen zijn nog mensenwerk, maar begin dit jaar is ook gestart met de ontwikkeling van een zogenaamde ‘harvester’. Die gaat bij de bron van de resource informatie ophalen en daarmee auto­matisch de bijbehorende resourcepagina (aan)vullen of updaten. Op die manier kan bijvoorbeeld informatie over grote hoeveelheden verschillende datasets snel aan Ineo worden toegevoegd. “We verwachten dat we via Ineo straks duizenden tools, datasets, workflows en standaarden kunnen ontsluiten, waarmee studenten en wetenschappers een vliegende start aan hun onderzoek kunnen geven”, aldus Van den Bosch.

Bezoek www.ineo.tools (vanaf eind juni)