Wereldwijde collecties verbonden via Linked Open Data 

Van Gogh Worldwide is hét wetenschappelijke onderzoeksplatform voor kunsthistorisch en technisch onderzoek naar de werken van Vincent van Gogh (1853-1890).  

Jessie Fransen, Marjon van Schendel, Lian Wintermans 

Het doel van het platform is om kunsthistorisch onderzoek naar het werk van Vincent van Gogh toegankelijker en duurzamer te maken voor wetenschappers en onderzoekers, door onderzoeksdata in relatie tot elkaar beschikbaar te stellen. Van Gogh Worldwide is het belangrijkste platform voor het verbinden, presenteren en delen van kennis en onderzoek naar het werk van Van Gogh. Naast de objectgegevens van elk kunstwerk bevat het platform ook de herkomst-, tentoonstellings-, veiling- en literatuurgeschiedenis naast materiaaltechnische documenten of referenties.  

Van Gogh Worldwide is een gezamenlijk initiatief van de founding partners, het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum, en wordt gerealiseerd met een groot aantal partners over de hele wereld, waaronder musea, onderzoeksinstellingen en particulieren. Dit digitale onderzoeksplatform is eind 2020 gelanceerd. Tijdens de eerste fase van het project zijn Nederlandse partners, musea en particuliere collecties met een Van Gogh in hun collectie, aangesloten. Momenteel bevinden we ons in de tweede fase en worden de kunstwerken uit internationale collecties aan het platform toegevoegd. In september 2023 verwachten we data van alle bekende werken te hebben opgenomen. 

Van Gogh Worldwide is het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data van kunstwerken publiceert in lijn met de Nederlandse Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de DERA, wat inhoudt dat de eigenaar van de gegevens verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van de gegevens op het platform en dat de gegevens worden aangeboden als Linked Open Data. Voor Van Gogh Worldwide is gekozen voor The Linked Art Data Model, dat speciaal van toepassing is op de kunsthistorische branche. De gegevens die deelnemers aanleveren worden als Linked Data gepubliceerd en met elkaar verbonden door het gebruik van thesauri (zoals de Getty Art and Architecture Thesaurus (AAT), de Getty Thesaurus of Geographic Names (TGN) en RKDartists). Door het gebruik van Linked Data en de thesauri is alle informatie op het platform betrouwbaar en altijd up to date. Voor de deelnemers die zelf (nog) geen Linked Data kunnen aanleveren is een speciale template ontwikkeld, waarin de data van de werken opgenomen kan worden, die vervolgens wordt omgezet in Linked Data. Door de gegevens van musea te publiceren via The Linked Art Data Model heeft Van Gogh Worldwide een wereldwijde samenwerking tot stand gebracht met meerdere partners die zich verder zal ontwikkelen in de nabije toekomst.  

Vincent van Gogh, A Peasant Woman Digging in Front of Her Cottage, c. 1885, The Art Institute of Chicago.