In de historische zalen van het Trippenhuis in Amsterdam vond op 14 maart de tweede data-workshop van het Nederlandse E-RIHS netwerk plaats. De workshop, gecoördineerd door DANS en het Netwerk Digitaal Erfgoed, richtte zich op de rol van metadata in de erfgoedwetenschappen. De bijna 20 deelnemers verdiepten zich in de ins and outs van metadata in (digitale) erfgoedcollecties en wetenschappelijke data-repositories, en hoe deze te gebruiken in interdisciplinair erfgoedonderzoek.

Door Cees Hof.

Een nieuw wetenschappelijk netwerk zoals E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science), behoeft uiteraard enige toelichting. Jan van ’t Hof, Hoofd Monumenten en Collecties bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, en coördinator van de Nederlandse tak van E-RIHS, heette de deelnemers daarom (digitaal) welkom en benadrukte het unieke interdisciplinaire karakter van deze tak van wetenschap. In de erfgoedwetenschappen moeten onderzoekers immers met data werken variërend van moleculaire pigmentdata uit een van Gogh schilderij tor LiDAR satellietbeelden van romeinse legerkampen. Deze data moeten dan ook nog eens FAIR (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) worden gemaakt, volgens de laatste Europese en nationale onderzoeksrichtlijnen. Bovendien heb je in erfgoedonderzoek ook nog te maken met alle gegevens over de erfgoedobjecten zelf, al dan niet gedigitaliseerd. Uitdagingen te over dus, vooral voor alle data stewards en datamanagers, waar deze workshop vooral voor bedoeld was.

Sprekers en trainers afkomstig van DANS, het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) voorzagen de workshop van interactieve sessies over generieke en meer domein specifieke metadata, het gebruik van de Art & Architecture Thesaurus (AAT), de werking van het Nederlandse Termennetwerk en over wat Preserveringsmetadata nu precies zijn en hoe deze te gebruiken. In een grotere oefening gingen de deelnemers aan de slag met het gebruik van metadata voor hun zelfgekozen data use cases. Dit resulteerde in een aantal heel concrete en inzichtelijk schema’s over uiteenlopende onderzoeksdata, van oral history tot XRF (X-ray fluorescence) data. Onder het toeziende oog van de oude meesters aan de wanden van de Rembrandtzaal, leerden de deelnemers van elkaars data-problemen en uiteraard (nieuwe) oplossingen.

Meer informatie over E-RIHS en de data workshop(s) is beschikbaar op: https://e-rihs.nl