Op donderdag 31 augustus kwamen meer dan 400 onderzoekers, data stewards, beleidsmakers en andere Open Science enthousiastelingen in Rotterdam samen voor het derde National Open Science Festival om te praten over bestaande en beoogde projecten en initiatieven.

Esther van Rijswijk en Antonio Schettino openden samen met Annelien Bredenoord, Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit het event en stipten al verschillende belangrijke onderwerpen aan. Zo werd gesproken over de rol van Open Science in een post-truth world en de klimaatcrisis, en werden projecten gepitcht rondom open hardware en citizen science. Er werd stilgestaan bij het overlijden van Leo Waaijers, een gepassioneerde wetenschapper en idealist, die met zijn 85 jaar nog steeds actief bijdroeg aan de Open Science beweging. Tot slot gaf Hans de Jonge, directeur van Open Science NL, een inkijk in het nieuwe Open Science NL programma.

Na de plenaire sessie verdeelden de deelnemers zich over de community-led breakout sessies. Zoals we gewend zijn van dit festival was er ook dit keer te veel om uit te kiezen: van praktische tools, software en hardware tot aan meer fundamentele discussies over samenwerking en diversiteit en inclusie binnen de Open Science beweging.
Tijdens de pauzes en lunchbreak was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan bij een van de stands van de market place. Na de lunch verdeelden de deelnemers zich nogmaals over twee sets van breakout sessies met onderwerpen zoals reproduceerbaarheid, FAIR data, open software, open educatie en citizen science. Ook een sessie van DANS met praktische tips over het herbruikbaar maken van kwalitatieve data trok veel bezoekers.

Het formele deel van de dag werd afgesloten met een plenaire sessie en een panelgesprek over de ontwikkeling van Open Science NL. Ook werden stellingen bediscus­sieerd waarin de rol van Open Science in een bredere context werd geplaatst. Er werd gediscussieerd over het combineren van wetenschap en activisme en de rol van Open Science hierin. Veel bezoekers bleven nog lang napraten tijdens de borrel waarin discussies verder werden verdiept en nieuwe samenwerkingen werden bevestigd.
Alle presentaties zijn beschikbaar in de Open Science Festival verzameling op Zenodo.
https://zenodo.org/communities/osf2022nl/