‘Leg vaker de link tussen data en proefschrift’

Haar promotieonderzoek deed Ricarda Braukmann beseffen hoe belangrijk goed datamanagement is. Begin 2016 nam zij daarom een kijkje in de keuken bij DANS.

“Als promovenda begin je aan een heel groot project”, vertelt Braukmann. “Wanneer je aan het begin goede richtlijnen en tips krijgt hoe je je data kunt organiseren en handig kunt opslaan, wordt het datamanagement makkelijker. En dat maakt ook het delen van die data weer eenvoudiger.”

Interesse voor RDM 

Zelf begon Braukmann in 2012 aan haar promotieonderzoek bij het Radboud UMC. Voor het Europese onderzoeksproject EU-AIMS zoekt ze bij broertjes en zusjes van kinderen met autisme naar vroege kenmerken van deze ontwikkelingsstoornis. “Deze ‘brusjes’ hebben 15 tot 20 procent kans om later ook die diagnose te krijgen, tegenover 1 procent van de normale bevolking. Dit maakt deze groep kinderen heel geschikt om de vroege ontwikkeling van autisme te bestuderen.”
Vanaf 5 of 10 maanden oud bezoeken de kinderen verdeeld over drie jaar vier of vijf keer het Baby Research Center in Nijmegen. Daar brengen Braukmann en haar collega’s hun ontwikkeling steeds zo breed mogelijk in kaart. “We kijken naar het gedrag, maar ook naar de hersenontwikkeling, bijvoorbeeld met behulp van EEG en eye-tracking.” De grote hoeveelheden data die dit opleverde, wekte Braukmanns interesse voor Research Data Management (RDM).

Beter leren kennen

Vanaf januari 2016 ging Braukmann vier maanden aan de slag bij DANS, geïnspireerd door het Professional PhD Program waarbij promovendi de mogelijkheid krijgen om werkervaring op te doen buiten de universiteit. “Het delen van data en Open Science in het algemeen liggen mij na aan het hart, dus ik wilde het werk dat DANS doet graag beter leren kennen.”
Om een zo breed mogelijke indruk van de organisatie te krijgen, draaide de onderzoekster mee met verschillende projecten op het gebied van communicatie en beleid. “Ik heb bijvoorbeeld de self-assessments van archieven met een Data Seal of Approval zowel kwalitatief als kwantitatief geanalyseerd.”

Braukmann: ‘Er wordt gewerkt aan een infrastructuur, kennis wordt gedeeld. Het gaat de goede kant op met RDM’ foto Lennard Heijer

‘Direct starten met goed datamanagement maakt ook het delen van data eenvoudiger’ 

Steeds meer aandacht

 Daarnaast keek Braukmann naar de links tussen proefschriften en de bijbehorende datasets. Deze is er vaak nog niet, concludeerde ze. “Ik heb een overzicht gemaakt van de bestaande infrastructuur en reglementen voor het opslaan en delen van proefschriften en datasets. Op basis daarvan heb ik gekeken naar mogelijke stappen om deze situatie te verbeteren.” Haar analyse van het beleid en de technische mogelijkheden presenteerde ze tijdens een conferentie in Lille.
De jonge onderzoekster denkt dat het de goede kant op gaat met de ontwikkelingen en de aandacht voor RDM. “Er zijn steeds meer cursussen Research Data Management voor PhD’s en onderzoekers. En er wordt veel gewerkt aan een goede infrastructuur, ook bij ons op het Donders Instituut. Dat bevordert niet alleen de transparantie van het onderzoek, maar maakt ook het delen van data makkelijker.”
zebra-project.nl