Timbuctoo haalt meer uit data

Maak optimaal gebruik van onderzoeksdata met Timbuctoo, een systeem voor het opslaan, bekijken, bewerken, verrijken, analyseren en delen van heterogene geesteswetenschappelijke data.

Geesteswetenschappelijk onderzoek levert een grote verscheidenheid aan gegevens op die veelal op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Met het door Huygens ING ontwikkelde database­systeem Timbuctoo wordt het makkelijker om hiermee om te gaan. 

Online mogelijkheden

Timbuctoo accepteert onderzoeksgegevens die op allerlei manieren zijn gestructureerd. Het uploadproces van data verloopt snel en gemakkelijk. In Timbuctoo kunt u datasets vervolgens verrijken door gegevens uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen en aan te vullen met andere (deel)datasets. De infrastructuur is hierbij zo ingericht dat verschillende interpretaties van dezelfde gegevens naast elkaar kunnen bestaan. Ook houdt Timbuctoo van alle data de provenance of herkomst bij. Voor u is direct duidelijk waar de gegevens vandaan komen en wie ze heeft geüpload. U beheert uw eigen gegevens en bepaalt zelf of gegevens openbaar gemaakt worden of privé blijven.

Timbuctoo Op de afbeelding staan verschillende geesteswetenschappelijke datasets, van het Huygens ING maar ook van andere instellingen. Timbuctoo ontsluit alle datasets en maakt het mogelijk om de datasets te bekijken, bewerken, verrijken, analyseren en te delen met andere onderzoekers. Ook de koppeling met andere datasets en infrastructuren buiten Timbuctoo is mogelijk. Een voorbeeld is ANANSI, de centrale infrastructuur van CLARIAH. credits Bas Doppen, Huygens ING


Timbuctoo wordt momenteel door Huygens ING gebruikt voor de ontsluiting van enkele datasets van het instituut, zoals het Biografisch Apparaat en Women Writers, en van projecten waarbij het is betrokken, zoals Digitaal Erfgoed Zichtbaar en BiographyNet. In de toekomst zullen meer datasets van Huygens ING en partnerinstellingen via Timbuctoo ontsloten worden. Timbuctoo vormt bovendien de basis van Anansi, de centrale infrastructuur van CLARIAH. Anansi ontsluit de gestructureerde data en metadata uit de drie domeinen van CLARIAH (Linguïs­tiek, Sociaaleconomische geschiedenis en Mediastudies) en linkt deze data aan elkaar. Onderzoekers kunnen ook gegevens aan Anansi toevoegen. Timbuctoo/Anansi is constant in ontwikkeling, zo wordt de infrastructuur verder uitgebreid met diverse tools die de analyse van geesteswetenschappelijke data vergemakkelijken, zoals het visualiseren van verbanden. 

Voor ontwikkelaars

Timbuctoo is een opensource databasesysteem dat gebruikmaakt van state-of-the-art Linked Open Data technologieën en dat constant wordt doorontwikkeld door Huygens ING. Timbuctoo kan onder voorwaarden ook in de digitale infrastructuur van uw archief, universiteit of onderzoeksinstelling worden geïmplementeerd. 
Kijk op GitHub voor meer informatie of neem contact op met Marnix van Berchum via marnix.van.berchum@huygens.knaw.nl

timbuctoo.huygens.knaw.nl
github.com/HuygensING/timbuctoo