Oudste teksten op Delpher vrij beschikbaar

350.000 historische kranten zijn sinds dit jaar via de website Delpher.nl vrij beschikbaar voor iedereen. De instellingen achter Delpher verruilen het databankrecht voor naamsvermelding. 

Delpher is in een paar jaar tijd een begrip geworden: miljoenen historische Nederlandse boeken, tijdschriften en kranten kregen er al een tweede leven in digitale vorm en de komende jaren zal dat aantal alleen maar groeien. De website wordt ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek, maar de teksten komen uit de collecties van een bonte stoet wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen.

Commercieel hergebruik

Teksten op Delpher die niet gedigitaliseerd werden door een private partij (zoals Google) en waarvan het auteursrecht met zekerheid verlopen is, maken deel uit van het publieke domein. Dat betekent dat ze door iedereen gratis gekopieerd en gebruikt mogen worden. Hergebruik op grote schaal van zulke teksten lag tot vorig jaar echter aan banden om commerciële toepassingen te kunnen tegengaan. Die ban is nu opgegeven in lijn met de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who).

De voorpagina van de oudste krant op Delpher: Courante uyt Italien, Duyts­landt, &c. Uitgegeven te Amsterdam, 14 juni 1618 door Caspar van Hilten credits KB Stockholm

Openbaar toegankelijk

Delpher bestaat uit twee hoofdbestanddelen: de zoekinterface en de tekstcollecties. De interface reflecteert de nieuwe situatie door bij elke tekst informatie te bieden over de auteursrechtelijke status. Daarnaast is een aantal deelcollecties in bulk online geplaatst. Teksten en metadata van tienduizenden historische kranten langer dan 140 jaar geleden gepubliceerd, zijn nu openbaar toegankelijk als ZIP-bestanden. Wetenschappers konden de volledige tekstcollecties altijd al opvragen bij de KB, nu kan iedereen zonder toestemming de vroegste kranten zelf en masse downloaden. Delpher blijft in ontwikkeling. Zo worden ook andere auteursrechtvrije deelcollecties op Delpher op deze manier beschikbaar gesteld. Bovendien krijgen datasets een versienummer en een jaar van publicatie en wordt later dit jaar onderzoek gedaan naar manieren om de OCR (Optical Character Recognition) te verbeteren. Alles om onderzoek met historische kranten nog eenvoudiger te maken.
delpher.nl