Gelezen: Doekonderzoek oeuvre Vermeer

Counting Vermeer: Using Weave Maps to Study Vermeer’s Canvases, RKD Studies, The Hague (RKD) 2017. 

In het online boek Counting Vermeer worden de resultaten van innovatief en multidisciplinair doekonderzoek naar het complete schilders-oeuvre van Johannes Vermeer (1632-1675) gepubliceerd. Er wordt onder meer aangetoond hoe computer-gegenereerd doekonderzoek – door draden in schildersdoeken te analyseren en zo ‘vingerafdrukken’ in het schilderij te herkennen – de toeschrijving van het eerder betwijfelde werk Jonge vrouw aan een virginaal (ca. 1670-1672) aan Vermeer bevestigt. Tevens ondersteunt de doekanalyse de theorie dat Vermeer tenminste twee paren schilderijen oorspronkelijk als bij elkaar horend heeft geschilderd, een feit waarover kunsthistorici in het verleden heftig van mening verschilden. De software die Johnson en zijn team gebruikten, wordt samen met het boek gratis beschikbaar gesteld.
countingvermeer.rkdmonographs.nl

Doekanalyse op het bekendste werk van Vermeer, credits RKD studies