Column: To-do apps

Het heeft voor mij even geduurd voordat ik mijn gewone mobiele telefoon verving door een smartphone, maar toen ik die eenmaal had ging er een wereld voor me open. Wekelijks probeerde ik wel een nieuwe app uit, tot mijn telefoon er bijna mee vol stond.
Inmiddels bestaan er voor Androidtelefoons ruim 280.000 apps en voor iPhone’s ruim 220.000. Naarmate dit aantal steeg, daalde de hoeveelheid apps op mijn smartphone: om de zoveel tijd kijk ik mijn mapjes door en alle apps die ik niet geregeld gebruik, verwijder ik. Keek ik vroeger nog weleens in de App Store of er interessante nieuwe dingen waren verschenen, nu doe ik dat nooit meer. Ik ben digitaal verzadigd.

Dacht ik. Tot ik onlangs, bij toeval, een app tegenkwam die uitkomst biedt op een terrein waar ik al jaren mee worstel.
Ik heb het altijd nét te druk. Om alles gedaan te krijgen ben ik in to-do-lijstjes gaan geloven. Ooit maakte ik die op papier, maar inmiddels bestaan er natuurlijk allerlei apps en tools waarmee je to-do-lijstjes kunt samenstellen, want ik ben niet de enige die het altijd net te druk heeft.

Ik heb er, in de loop van de jaren, een hoop uitgeprobeerd. Wunderlist, Todoist, Any.do, Clear – van andere ben ik de namen alweer vergeten. Uiteindelijk ben ik een Evernote-fan geworden. Met Evernote kun je veel meer dan alleen lijstjes maken, maar de premiumversie is relatief duur en ook deze tool heeft, net als alle andere, z’n beperkingen.
Bij toeval stuitte ik onlangs op Google Keep. In eerste instantie was ik niet zo onder de indruk, maar inmiddels gebruik ik deze gratis app een paar weken en ben ik er juist erg enthousiast over.
In principe werkt deze app, die ook beschikbaar is voor je desktop of tablet, zoals de meeste tools waarmee je aantekeningen kunt vastleggen. Je kunt er geluid, beeld en hyperlinks in opslaan, je kunt notities voorzien van metadata (zogenoemde tags) en je kunt er ‘herinneringen’ in aanmaken, die automatisch worden gesynchroniseerd met Google Agenda.

Ewoud Sanders, Taalhistoriscus en journalist. Sanders is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad en Onze Taal. foto Leo van Velzen

Met drie functies heeft Google Keep mijn hart gestolen. Eén: als je een notitie inspreekt, wordt niet alleen het geluid bewaard, maar wordt de tekst ook onmiddellijk voor je uitgetikt. De kwaliteit is goed: een groot deel van deze column is foutloos door Google Keep uitgetikt.
Twee: als je een foto maakt van bijvoorbeeld een krantenartikel (wat ik vaak doe), wordt de tekst op de achtergrond automatisch uitgetikt en dus doorzoekbaar gemaakt door een programma dat gebruikmaakt van optische tekenherkenning (ocr). Die zogenoemde ocr-laag kun je zichtbaar maken door bij de notitieopties te klikken op ‘Afbeeldingstekst ophalen’. Waarna je de tekst kunt knippen en plakken. Google Keep bevat dus feitelijk een gratis ocr-programma, wat je een hoop tikwerk kan schelen.
Een derde trucje gaf voor mij de doorslag. Als je een herinnering maakt, kun je niet alleen datum en tijd maar ook een locatie opgeven. Stel: je moet iets niet vergeten bij een bezoek aan een winkel. Als je de locatie van die winkel toevoegt aan een herinnering krijg je automatisch een seintje van je telefoon op het moment dat je er binnenstapt. Mits je natuurlijk je smartphone bij je hebt, maar ik ken bijna niemand die tegenwoordig nog zonder mobiele telefoon de deur uitgaat.

Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist. Sanders is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad en Onze Taal.