#coronacollectie van erfgoedinstellingen

Kort na het uitbreken van de COVID-19-crisis deed het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een oproep aan Nederlandse erfgoedinstellingen om mee te bouwen aan een #coronacollectie.

Veel communicatie, discussie en nieuwsgaring verloopt via digitale media, zoals websites, chats, Facebookgroepen, tweets, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s. Door deze bronnen duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken, blijven data en herinneringen levend. Maar hoe bewaar je een pandemie? 

Samenwerking

De oproep van het NDE was een aansporing voor erfgoedinstellingen om samen te werken aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Door de NDE werden voorbeelden en hulpmiddelen aangereikt. Zo leverde de inzet van de hotspotmonitor door een aantal archieven digitale collecties op, die een beeld geven van de samenleving in een stad, regio of provincie tijdens de crisis. Een ander voorbeeld was de coördinatie van het Nationale Register Webarchieven bij het archiveren van websites. Ook werd een wekelijks vragenuur gestart over sociale media-archivering. Meer informatie en voorbeelden staan op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

netwerkdigitaalerfgoed.nl/ actueel/coronacollectie